Hoe gelukkig ben jij? Hoe gelukkig voelde je je de afgelopen 24 uur op een schaal van 0-10? En zou je dat geluk wel wat willen vergroten? Lees dan verder!

Een lesje in geluk

Ben jij je bewust van je geluksgevoel? Heb je het idee dat geld je gelukkig maakt en wordt je blij van nieuwe kleding of van een mooie telefoon? Misschien ervaar je juist wel een gevoel van geluk als je lekker met je vrienden buiten in de zon zit te genieten van een goed glas wijn. We denken vaak dat geluk afhankelijk is van omstandigheden, maar dat is maar voor 10 procent het geval. Vijftig procent van het geluksgevoel wordt bepaald door onze genen en de overige 40 procent kan door jezelf beïnvloed worden.

Alle mensen verlangen naar geluk, maar we zoeken vaak op de verkeerde plaatsen. Geluk zit hem namelijk niet in hogere salarissen, meer bezittingen of grotere prestaties. Ook vinden we het niet in de toekomst of een slanker lichaam. Echter, dagelijks positiviteit voelen zal ons uiteindelijk gelukkiger maken.

Positieve emoties en gezondheid

Het regelmatig ervaren van positieve emoties is niet alleen bevorderlijk voor ons geluksgevoel maar het zorgt ook voor een betere fysieke gezondheid. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat positiviteit zorgt voor lagere niveaus van stress-gerelateerde hormonen en juist hogere niveaus van groeihormonen. Een stressreactie gaat altijd gepaard met een ontstekingsreactie. En juist deze ontstekingen willen we vermijden als we een goede (mond)gezondheid nastreven. Het ervaren van meer positieve emoties zal ontstekingsreacties door stress verminderen en het zorgt voor een lagere bloeddruk, minder pijn, minder verkoudheden en betere slaap!

Positiviteit verhogen met dankbaarheid

Je kunt je positiviteit verhogen en daarmee je gezondheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en ik wil er één met je delen: “dankbaarheid tonen”. Door dankbaarheid te tonen kun je negatieve emoties zoals angst en boosheid als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Het gaat er daarbij wel om dat je oprecht dankbaarheid voelt en niet dat je uit schuldplichtigheid iemand anders bedankt.

Dankbaarheid tonen

Schrijf één keer per week gedurende een langere periode 5 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Je vraagt je misschien af waarom dat je dit maar één keer per week hoeft te doen. Dat heeft er mee te maken dat het ls een verplichting kan gaan voelen als je het meerdere keren er week doet.

Wat was de laatste keer dat je je oprecht dankbaar voelde?

Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE

Wil jij meer lezen over geluk en positiviteit? Klik dan hier om te lezen over acht onverwachte voordelen van gelukkig zijn.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten