In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
1 april 2015
Saoto soep
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
5 maart 2016
Ultiem geluk
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
3 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –