Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
8 september 2015
Healthy Kids
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
11 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –