Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
2 juli 2014
Aan het infuus
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
20 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –