‘’Wees dankbaar voor wat je hebt.’’ Diep van binnen weet je dat dit waar is, maar dat betekent nog niet dat je dat altijd zo kan voelen. Dagelijkse gebeurtenissen kunnen je mood behoorlijk doen veranderen. Een simpel voorbeeld hiervan is de huisbaas die de huur verhoogt of de file waar je alweer in terecht bent gekomen. Tijdens dit soort momenten is het aan te bevelen om te handelen zoals de boeddhistische monniken dit zouden doen. Focus je op dankbaarheid en liefde, want er is genoeg om dankbaar voor te zijn. Zo ga je te werk:

Vertrouw erop dat alles wat je nodig hebt al in je zit

Als je een streber bent kan het lastig zijn om zelfverbetering van je hersenen af te sluiten. Er is altijd nog een crunch te doen in de sportschool, nog een uur dat je kunt inloggen op het werk en nog een karwei dat je in huis kunt doen. Maar deze dingen bepalen niet je eigenwaarde, en ze kunnen zelfs niet in de buurt komen van wat de boeddhistische monnik Pema Chödrön onze ‘basisrijkdom’ noemt. Onze basisrijkdom bestaat in ieder van ons en biedt onbeperkte vreugde en overvloed, als we er alleen maar naar kunnen ontwaken.

‘’We hebben al alles wat we nodig hebben. Er is geen behoefte aan zelfverbetering ”, schrijft Chödrön in haar boek Start Where You Are: A Guide to Compassionate Living. “Al deze reizen die we onszelf opleggen – de zware angst dat we slecht zijn en hopen dat we goed zijn, de identiteiten waar we ons zo aan vastklampen, de woede, de jaloezie en alle soorten verslavingen – zij raken nooit onze basisrijkdom aan. Ze zijn als wolken die de zon tijdelijk blokkeren. Maar onze warmte en schittering zijn altijd hier. Dit is wie we echt zijn. We zijn in één oogopslag volledig wakker.’’

Hoe leer je basisrijkdom eigen te maken? Creëer een meditatieoefening. Als je elke dag rustig zit (dat hoeft niet lang te zijn – misschien 15 minuten), begin je je af te stemmen op je basisrijkdom. Terwijl je oefent, zul je je snel realiseren dat je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, precies in je hebt.

Verander de manier waarop je je door de wereld beweegt

Je alarm gaat af en je slaat drie keer op snooze. Dan ben je laat, dus haast je je ochtendroutine. Tegen de tijd dat je aan het werk bent, loop je achter en breng je de rest van de dag als een razende door om sneller te werken zodat je weer op het goede spoor kunt komen. Tegen de tijd dat je thuiskomt, ben je zo uitgeput dat je je niet eens meer kunt herinneren wat je als ontbijt hebt gegeten – wacht, heb je ontbeten? Dankbaar zijn is het laatste waar je aan denkt.

Klinkt bekend? Het overkomt ons allemaal – wel, behalve misschien de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, die het zijn missie heeft gemaakt om ons te leren hoe te vertragen en meer mededogend te zijn, niet alleen voor andere mensen, maar ook voor onszelf. En volgens Hanh kan dat mededogen beginnen met de manier waarop je loopt.

“Als we lopen zoals [we haasten], drukken we angst en verdriet op de aarde,” zegt Hanh. “We moeten zo lopen dat we alleen vrede en sereniteit op aarde drukken. Loop alsof je de aarde met je voeten kust. ”Je voeten zijn je fundament, dus als je de manier waarop je loopt verandert, en dit zorgvuldig en aandachtig blijft doen (zelfs op die dagen dat je belachelijk druk bent), zal de manier veranderen waarop je jezelf draagt, wat invloed heeft op de manier waarop je de hele dag met iedereen communiceert. Probeer het.

LEES OOK: Deze gewoonte verstoort je hormonen en dit is wat je er tegen kunt doen.

Koester het moment waarin je je begeeft

Je wilde altijd kunstenaar worden, maar de afgelopen vijf jaar zat je vast in het middenmanagement bij je dagelijkse werk en probeerde je tijd binnen te sluipen, om te schilderen in het weekend. Op je slechtste dagen voelt het alsof je ‘minder dan’ bent omdat je niet de fulltime kunstenaar bent waarvan je altijd al had gedroomd dat je zou zijn. Maar de boeddhistische monnik Ajahn Brahm gelooft dat dit een nutteloze zaak is om jezelf te vertellen, vooral als je denkt dat je gelukkiger zult zijn wanneer je eindelijk je doel bereikt.

“Denken dat je gelukkig zult zijn door iets anders te worden is waanideeën”, zegt Brahm in zijn boek Who Ordered This Truckload of Dung? Inspiring Stories for Welcoming Life’s Difficulties.“Iets anders worden wisselt slechts één vorm van lijden in voor een andere vorm van lijden. Maar als je tevreden bent met wie je nu bent, junior of senior, getrouwd of alleenstaand, rijk of arm, dan ben je vrij van lijden en ervaar je dankbaarheid. ‘

Dat gezegd hebbende, als je fulltime met je kunst wilt gaan, ga er dan voor. Vergeet niet dat het niet gegarandeerd is om je baan gelukkiger te maken dan je op dit moment kunt voelen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten