‘’Wees dankbaar voor wat je hebt.’’ Diep van binnen weet je dat dit waar is, maar dat betekent nog niet dat je dat altijd zo kan voelen. Dagelijkse gebeurtenissen kunnen je mood behoorlijk doen veranderen. Een simpel voorbeeld hiervan is de huisbaas die de huur verhoogt of de file waar je alweer in terecht bent gekomen. Tijdens dit soort momenten is het aan te bevelen om te handelen zoals de boeddhistische monniken dit zouden doen. Focus je op dankbaarheid en liefde, want er is genoeg om dankbaar voor te zijn. Zo ga je te werk:
Vertrouw erop dat alles wat je nodig hebt al in je zit
Als je een streber bent kan het lastig zijn om zelfverbetering van je hersenen af te sluiten. Er is altijd nog een crunch te doen in de sportschool, nog een uur dat je kunt inloggen op het werk en nog een karwei dat je in huis kunt doen. Maar deze dingen bepalen niet je eigenwaarde, en ze kunnen zelfs niet in de buurt komen van wat de boeddhistische monnik Pema Chödrön onze ‘basisrijkdom’ noemt. Onze basisrijkdom bestaat in ieder van ons en biedt onbeperkte vreugde en overvloed, als we er alleen maar naar kunnen ontwaken.
‘’We hebben al alles wat we nodig hebben. Er is geen behoefte aan zelfverbetering ”, schrijft Chödrön in haar boek Start Where You Are: A Guide to Compassionate Living. “Al deze reizen die we onszelf opleggen – de zware angst dat we slecht zijn en hopen dat we goed zijn, de identiteiten waar we ons zo aan vastklampen, de woede, de jaloezie en alle soorten verslavingen – zij raken nooit onze basisrijkdom aan. Ze zijn als wolken die de zon tijdelijk blokkeren. Maar onze warmte en schittering zijn altijd hier. Dit is wie we echt zijn. We zijn in één oogopslag volledig wakker.’’
Hoe leer je basisrijkdom eigen te maken? Creëer een meditatieoefening. Als je elke dag rustig zit (dat hoeft niet lang te zijn – misschien 15 minuten), begin je je af te stemmen op je basisrijkdom. Terwijl je oefent, zul je je snel realiseren dat je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, precies in je hebt.
Verander de manier waarop je je door de wereld beweegt
Je alarm gaat af en je slaat drie keer op snooze. Dan ben je laat, dus haast je je ochtendroutine. Tegen de tijd dat je aan het werk bent, loop je achter en breng je de rest van de dag als een razende door om sneller te werken zodat je weer op het goede spoor kunt komen. Tegen de tijd dat je thuiskomt, ben je zo uitgeput dat je je niet eens meer kunt herinneren wat je als ontbijt hebt gegeten – wacht, heb je ontbeten? Dankbaar zijn is het laatste waar je aan denkt.
Klinkt bekend? Het overkomt ons allemaal – wel, behalve misschien de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, die het zijn missie heeft gemaakt om ons te leren hoe te vertragen en meer mededogend te zijn, niet alleen voor andere mensen, maar ook voor onszelf. En volgens Hanh kan dat mededogen beginnen met de manier waarop je loopt.
“Als we lopen zoals [we haasten], drukken we angst en verdriet op de aarde,” zegt Hanh. “We moeten zo lopen dat we alleen vrede en sereniteit op aarde drukken. Loop alsof je de aarde met je voeten kust. ”Je voeten zijn je fundament, dus als je de manier waarop je loopt verandert, en dit zorgvuldig en aandachtig blijft doen (zelfs op die dagen dat je belachelijk druk bent), zal de manier veranderen waarop je jezelf draagt, wat invloed heeft op de manier waarop je de hele dag met iedereen communiceert. Probeer het.
LEES OOK: Deze gewoonte verstoort je hormonen en dit is wat je er tegen kunt doen.
Koester het moment waarin je je begeeft
Je wilde altijd kunstenaar worden, maar de afgelopen vijf jaar zat je vast in het middenmanagement bij je dagelijkse werk en probeerde je tijd binnen te sluipen, om te schilderen in het weekend. Op je slechtste dagen voelt het alsof je ‘minder dan’ bent omdat je niet de fulltime kunstenaar bent waarvan je altijd al had gedroomd dat je zou zijn. Maar de boeddhistische monnik Ajahn Brahm gelooft dat dit een nutteloze zaak is om jezelf te vertellen, vooral als je denkt dat je gelukkiger zult zijn wanneer je eindelijk je doel bereikt.
“Denken dat je gelukkig zult zijn door iets anders te worden is waanideeën”, zegt Brahm in zijn boek Who Ordered This Truckload of Dung? Inspiring Stories for Welcoming Life’s Difficulties.“Iets anders worden wisselt slechts één vorm van lijden in voor een andere vorm van lijden. Maar als je tevreden bent met wie je nu bent, junior of senior, getrouwd of alleenstaand, rijk of arm, dan ben je vrij van lijden en ervaar je dankbaarheid. ‘
Dat gezegd hebbende, als je fulltime met je kunst wilt gaan, ga er dan voor. Vergeet niet dat het niet gegarandeerd is om je baan gelukkiger te maken dan je op dit moment kunt voelen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
10 juni 2015
SLA: het kookboek
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
5 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –