Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
16 november 2018
Afvallen? Moet je nu juist wel of niet calorieën tellen?
3 september 2015
Boerenkoolchips
1 april 2015
Saoto soep
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
8 mei 2014
Mom in shape
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
12 december 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –