Je schildklier hormonen zijn een van de belangrijkste in je hele lichaam. Alle cellen in je lichaam hebben namelijk je schildklierhormonen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je schildklier dus niet goed functioneert kan dit invloed hebben op je metabolisme, immuunsysteem, spijsvertering, je stemming en zelfs hoeveel zin je hebt in seks.
Om optimaal te functioneren hebben je schildklier hormonen jodium nodig. Er is alleen een klein probleem, je lichaam kan zelf geen jodium aanmaken. Jodium kan je alleen uit je voeding halen en hierdoor heeft 40% van de mensen een jodiumtekort, wat een negatief effect kan hebben op je schildklierhormonen. Ik hoor je nu denken: “Wat moet ik dan eten om aan voldoende jodium te komen?”, dat is natuurlijk precies wat wij je in dit artikel gaan uitleggen.
Zeegroenten
Zeegroenten zitten bomvol jodium. Maar… wat zijn zeegroenten? Waarschijnlijk als je verder leest denk je ahhh zeegroenten, ja dat ken ik wel. Wanneer je namelijk van sushi houdt (en dat is volgens mij bijna iedereen) eet je weleens nori. Je kent ze wel! Die groene bladen waar je sushi in is gerold.
Nori
Nori wordt dus vooral gebruikt voor het inrollen van sushi. Ook kan je van nori chips maken (lees hier maar eens hoe je dat precies doet). Nori vellen kan je kant en klaar in de supermarkt kopen, vaak liggen ze bij de sushi producten. Maar zoals we hier hebben gelezen is sushi niet super gezond, daarom kan je ook een nori vel als wrap gebruiken. Maak wat avocado, komkommer en bloemkoolrijst en rol dit op zoals je zou doen bij sushi, super lekker èn gezond!
Kelp
Een andere zeegroente is kelp. Kelp bevat de meeste jodium van alle zeegroenten. Ook zit kelp vol met magnesium, een echte vitaminen en mineralen bron dus! Maar hoe eet je kelp? Kelp vlokken zijn vaak wat zoutig en knapperig. Ideaal dus om in je salade te doen voor een beetje extra crunch en als je het echt heel lekker vindt, kan je het gewoon eten als snack.
Spirulina
Ook spirulina is een waterplant. Spirulina bevat (naast veel jodium) ook 60% eiwitten. Hierdoor is het een gezond en vullend product. Spirulina koop je meestal in poedervorm. Voeg een eetlepel toe aan je smoothie, thee of soep en je krijgt een shot eiwitten en jodium!
Je kunt ook een jodium supplement nemen
Misschien denk je bij het eten van zeegroenten “sla mij maar over, er bestaan toch ook gewoon jodium supplementen”. Dat is inderdaad waar, maar zeegroenten zijn toch gezonder om te nemen dan jodium supplementen. Een van de redenen hiervoor is dat zeegroenten vers zijn en je naast jodium dus ook veel andere goede stoffen binnenkrijgt. Wanneer je een jodium supplement neemt boost je je jodium gehalte op zo’n heftige manier dat het uit balans zou kunnen raken. Hierdoor raden we je aan om zeegroenten te nemen in plaats van supplementen.
Tekst: Djoeke Dekker
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
30 september 2015
Glutenvrije maand
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
27 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –