Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 oktober 2014
Eetdagboek review
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
9 november 2014
Herfstige salade
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
10 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –