Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.
In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2014
Ontzuren met thee
1 april 2015
Saoto soep
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
11 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –