Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
8 mei 2014
Mom in shape
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
16 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –