“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
29 augustus 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –