De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
23 oktober 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –