De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
4 december 2014
Foodtrends 2015
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
8 maart 2016
Detox kan elke dag
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
13 januari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –