Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
11 december 2014
Sporttrends 2015
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
14 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –