Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
16 november 2016
Interview Vriendin
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
22 september 2015
Beste eitjes
26 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –