Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
10 november 2015
Viv Health Event
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
20 juni 2016
3 x koffievervangers
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
22 september 2015
Beste eitjes
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
9 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –