Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
18 augustus 2015
Slanke salade
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
7 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –