Heerlijk een soepje, lekker laten trekken en dan genieten van een heerlijke, gezonde maaltijd. Saoto soep is een grote favoriet, het is zo gezellig met al die bakjes op tafel, zo kan ieder zijn eigen soepje maken. Wil je een gezonde maaltijd? Dan laat je de rijst en de chipjes achterwege. Zo is de soep geschikt voor iedereen. Je kan de bouillon heerlijk laten trekken en er de volgende dag van genieten, de soep is dan zelfs nog lekkerder. Of maak zondag een grote pan en vries het in, zo kan je de hele week makkelijk en gezond eten!
Saoto soep
Personen: 4
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 1 uur wachten
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm laos (1 eetlepel laos poeder kan ook)
- 1 stengel citroengras
- Kokosolie (of olijfolie)
- 1 kg kippendijen (het liefst scharrel/biologische kip)
- 4 blokjes gevogeltebouillonpoeder (haal dit bij de biologische winkel, hier zit er geen E-nummers in)
- 3 l water
Garnituur
- 200 gr Surinaamse rijst
- 4 eieren
- 1 rode peper
- 5 eetlepels zoute sojasaus
- bladselderij
- 100 gr tauge
- 200 gr kleine frietchips
- gebakken uitjes
Bereiding
Pel en snij de uien en knoflook grof. Schil de laos en kneus de citroengras. De citroengras kneus je door er met een groot mes op te slaan, hierdoor breekt het citroengras een beetje waardoor de heerlijke smaak beter vrij komt.
Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de kippendijtjes om en om lekker bruin. Als de kip goudbruin is haal je de stukjes uit de pan en leg ze op een bord. Doe de laos, knoflook, ui, citroengras en de bouillonblokjes in de pan en fruit dit 5 minuten zodat alle smaken en geuren vrij komen.
Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij, breng dit aan de kook en laat het 20 minuten rustig koken. Haal een derde van de kip uit de pan en laat dit afkoelen. Zet het vuur laag en laat de soep nog circa een uur koken.
Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Breng een pan water aan de kook en kook de eieren hierin in circa 8 minuten hard. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water, pel de eieren.
De kip die je uit de pan gehaald hebt en die inmiddels is afgekoeld kan je nu in stukjes snijden. Verhit een koekepan met een scheutje olie en bak de kip goudbruin.
Snijd de bovenkant van de rode peper eraf en rol de peper tussen je handen, zo vallen alle pitjes eruit. Hou je heel erg van pittig laat de pitjes dan zitten. Snijd de peper in dunne ringetjes. Schenk de soyasaus in een kommetje en doe de peperreepjes erbij. Snijd de bladselderij fijn.
Serveer de rijst, eieren, gebakken kip, bladselderij, peper-soyasaus, tauge, frietchips en de gebakken kip elk in een apart schaaltje. Schenk voor iedereen een kommetje soep in en laat iedereen zijn saoto soep naar keuze garneren.
Eet smakelijk!
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
28 oktober 2014
Eetdagboek review
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
6 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –