Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.
In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.
Diverse oorzaken voor oorsuizen
Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.
Oorsuizen door voeding
Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.
Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
- Slijmvlies opbouwende voeding
- Fytonutrienten
- Glutamine
- Omga-6-GLA
- Omega-3-vetten
- Zink
Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:
- Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
- Runder- en kippenlever, niertjes
- Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
- Eieren
- Kidneybonen, linzen, kikkererwten
- Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
- Pijnboompitten, pompoenpitten
- Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
- Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
- Kokosvet, olifolie (extra vierge)
Oorsuizen voorkomen
Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.
- Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
- Linolzuur
- Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
- Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
- Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.
Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!
Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
4 december 2014
Foodtrends 2015
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
8 juli 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –