Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
20 juni 2016
3 x koffievervangers
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
11 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –