Je hebt het vast wel eens gehoord? ‘Zitten is het nieuwe roken’.  We denken misschien, dat kan toch nooit net zo slecht zijn als roken, maar toch beweert Amerikaanse arts James Levine dat “zitten zelfs gevaarlijker is dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachutespringen. We zitten onszelf dood” aldus de arts.

 

Waarom is zitten zo slecht?

De Arts zegt dat door het stilzitten achter een bureau, worden er amper calorieën verbrandt, waarmee de kans op diabetes en overgewicht stijgt. Ook de doorbloeding heeft er onder te lijden, wat de gezondheid niet bevordert.

Maar hoe schadelijk het is, wisselt per studie. Het is namelijk afhankelijk hoeveel uren iemand zit en of mensen buiten werktijden fysiek actief zijn. Dus sport iemand elke dag. Dan compenseer je al een heleboel.  Maar dat dagelijks veel zitten slecht is, daar zijn alle onderzoeken het over eens.  Dus neem liever het zekere voor het onzekere en ga proberen zoveel mogelijk tussendoor te bewegen, zou ik zeggen.

Wat kun je zelf doen op je werk?

Ook ik ben niet fan van de hele dag zitten. Ik probeer zoveel mogelijk lopend te doen en elke trap die ik zie, die neem ik. Sport uiteraard nog buiten werktijden. Maar ook ik heb soms dagen dat ik teveel zit. Maar dan probeer ik zelf wel 1 van deze tips te volgen op die ‘zit’ dagen. Deze tips zijn heel makkelijk uit te voeren en voor geschikt voor iedereen.

# Ga elk half uur even 5 minuten van je plek. Even stukje te lopen, een paar trappen op en af te gaan en misschien stiekem even wat squats in de toilet te doen. Al deze kleine bewegingen maken toch het verschil.

# Loop elke dag zoveel mogelijk , ook buiten werktijden. Parkeer de auto wat verder, neem de trap.

# Fiets naar je werk en terug indien mogelijk.

# Doe voor je werk een 7 minute workout te doen. Kost maar 7 minuten, maar levert al gauw meer vitaliteit en spieren op. Er zijn talloze apps te vinden die je daarbij kunnen helpen.

# Maak tijdens de lunchbreak een ommetje met collega’s. Wandel flink door, dus niet slenteren. En een klein sprintje trekken met collega’s kan soms hilarisch zijn. En tegelijk super gezond.

# Sta bureau’s zijn helemaal goed! Een echte aanrader!

Tekst; Vivian Reijs

Wil jij jouw bedrijf of het kantoor waar je werkt, ook gezonder maken? Ik coach regelmatig bedrijven die een gezondere werkvloer willen. Interesse? klik hier

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten