Maak jij je pasta of wokgerecht ook vaak met kant- en klare saus? Of maak je soms (in verband met tijdnood) wel eens aardappelpuree uit een pakje of zakje? 80% van onze zoutinname wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen in Nederland gebruiken deze producten om het koken wat makkelijker en sneller te laten verlopen. Tijd zal je hiermee inderdaad besparen, maar weegt dit ook op tegen de gezondheidsrisico’s die te veel zout eten met zich meebrengt?
Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. Langdurig te veel zout eten kan grote consequenties hebben, zo kan het bijvoorbeeld de vaatjes in je nieren beschadigen. Nierschade is onomkeerbaar, dus het is van zeer groot belang dit te voorkomen. Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Hoeveel zout eet jij?
We hebben vaak zelf niet in de gaten hoeveel zoute producten we eigenlijk op een dag consumeren. In veel producten zit onnodig veel zout en dit heeft invloed op de smaak en op onze gezondheid. Op het moment dat je veel zoute producten eet, zal je smaak gewend raken aan de zoute smaak en heb je steeds meer zout nodig om het eten lekker te vinden. Wanneer je daarentegen minder of geen zoute producten eet, zal je veel meer de pure smaak van een product gaan proeven en waarderen.
Het zelf toevoegen van zout is niet het grootste probleem als het gaat om overmatige zoutconsumptie. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte voedingsmiddelen. Zoals eerder genoemd wordt 80% van de zoutinname dan ook hierdoor veroorzaakt. Nierstichting stelde een lijst samen van een aantal van de Foutste Zoutste producten. Voorbeelden van deze producten zijn: kruidenmix, hamburgers, kant en klare soep en pastasauzen, olijven of blokjes kaas.
Eet jij één of meerdere van deze producten regelmatig? Dan kan het zijn dat jij te veel zout binnenkrijgt. Dit is zonde, want wanneer je vaker met verse producten kookt is je eten lekkerder én dus ook gezonder! Vind je het veel gedoe om zelf een pastasaus te maken? Dat is het helemaal niet, scroll maar snel verder voor een lekker én gezond pastasaus recept. Ook is het natuurlijk altijd lekker om wat extra groente door je pasta te doen, zoals courgette of aubergine. Probeer de kaas te vervangen door deze groente, kaas (vooral oude kaas) bevat namelijk veel zout.
Gezonde en zoutbewuste pastasaus
Ingrediënten 2-3 personen:
- Een tros verse tomaten (5/6 stuks)
- Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflooktenen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze 1-2 minuten op de hoogste stand. Doe de saus in een pan, verwarm hem en je hebt een heerlijke gezonde pastasaus met minder zout!
Eet jij onnodig veel zout?
We hebben het vaak niet door dat we veel te zout eten, daarom is het belangrijk om ons hier bewust van te worden. Door meer te letten op hoeveel zout er in ons eten zit, merken we hoe (onnodig) veel we eigenlijk consumeren op een dag.
De Zoutmeter
Ben je nu benieuwd hoeveel zout jij eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Dit kan je heel makkelijk checken met De Zoutmeter. Doe de test met behulp van De Zoutmeter en deze laat je zien hoeveel je op een dag binnenkrijgt. Ook krijg je tips over hoe je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt kan minderen. Benieuwd? Ga dan naar De Zoutmeter en doe de test!
Minder zout = minder kans op nierschade
Wanneer je je hier bewuster van wordt en dus minder zoute producten gaat eten, zul je merken dat je smaak beter wordt. Ook zal het minderen met zout hart- en vaatziekten tegengaan, een hoge bloeddruk voorkomen en de nierschade beperken. Deze gezondheidsrisico’s willen we graag vermijden en daarom is het ook van groot belang minder bewerkte producten te eten en gezond en vers te koken!
#gesponsord door De Nierstichting
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2015
Insecten als snack
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
10 juni 2015
SLA: het kookboek
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
21 augustus 2017
Avocado risotto
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
15 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –