Maak jij je pasta of wokgerecht ook vaak met kant- en klare saus? Of maak je soms (in verband met tijdnood) wel eens aardappelpuree uit een pakje of zakje? 80% van onze zoutinname wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen in Nederland gebruiken deze producten om het koken wat makkelijker en sneller te laten verlopen. Tijd zal je hiermee inderdaad besparen, maar weegt dit ook op tegen de gezondheidsrisico’s die te veel zout eten met zich meebrengt?
Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. Langdurig te veel zout eten kan grote consequenties hebben, zo kan het bijvoorbeeld de vaatjes in je nieren beschadigen. Nierschade is onomkeerbaar, dus het is van zeer groot belang dit te voorkomen. Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Hoeveel zout eet jij?
We hebben vaak zelf niet in de gaten hoeveel zoute producten we eigenlijk op een dag consumeren. In veel producten zit onnodig veel zout en dit heeft invloed op de smaak en op onze gezondheid. Op het moment dat je veel zoute producten eet, zal je smaak gewend raken aan de zoute smaak en heb je steeds meer zout nodig om het eten lekker te vinden. Wanneer je daarentegen minder of geen zoute producten eet, zal je veel meer de pure smaak van een product gaan proeven en waarderen.
Het zelf toevoegen van zout is niet het grootste probleem als het gaat om overmatige zoutconsumptie. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte voedingsmiddelen. Zoals eerder genoemd wordt 80% van de zoutinname dan ook hierdoor veroorzaakt. Nierstichting stelde een lijst samen van een aantal van de Foutste Zoutste producten. Voorbeelden van deze producten zijn: kruidenmix, hamburgers, kant en klare soep en pastasauzen, olijven of blokjes kaas.
Eet jij één of meerdere van deze producten regelmatig? Dan kan het zijn dat jij te veel zout binnenkrijgt. Dit is zonde, want wanneer je vaker met verse producten kookt is je eten lekkerder én dus ook gezonder! Vind je het veel gedoe om zelf een pastasaus te maken? Dat is het helemaal niet, scroll maar snel verder voor een lekker én gezond pastasaus recept. Ook is het natuurlijk altijd lekker om wat extra groente door je pasta te doen, zoals courgette of aubergine. Probeer de kaas te vervangen door deze groente, kaas (vooral oude kaas) bevat namelijk veel zout.
Gezonde en zoutbewuste pastasaus
Ingrediënten 2-3 personen:
- Een tros verse tomaten (5/6 stuks)
- Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflooktenen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze 1-2 minuten op de hoogste stand. Doe de saus in een pan, verwarm hem en je hebt een heerlijke gezonde pastasaus met minder zout!
Eet jij onnodig veel zout?
We hebben het vaak niet door dat we veel te zout eten, daarom is het belangrijk om ons hier bewust van te worden. Door meer te letten op hoeveel zout er in ons eten zit, merken we hoe (onnodig) veel we eigenlijk consumeren op een dag.
De Zoutmeter
Ben je nu benieuwd hoeveel zout jij eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Dit kan je heel makkelijk checken met De Zoutmeter. Doe de test met behulp van De Zoutmeter en deze laat je zien hoeveel je op een dag binnenkrijgt. Ook krijg je tips over hoe je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt kan minderen. Benieuwd? Ga dan naar De Zoutmeter en doe de test!
Minder zout = minder kans op nierschade
Wanneer je je hier bewuster van wordt en dus minder zoute producten gaat eten, zul je merken dat je smaak beter wordt. Ook zal het minderen met zout hart- en vaatziekten tegengaan, een hoge bloeddruk voorkomen en de nierschade beperken. Deze gezondheidsrisico’s willen we graag vermijden en daarom is het ook van groot belang minder bewerkte producten te eten en gezond en vers te koken!
#gesponsord door De Nierstichting
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
5 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –