We hebben allemaal weleens last van een misselijk gevoel. Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door overmatig eten, een associatie met bepaalde geuren, hormonale veranderingen, wagenziekte of een verschijnsel van een ziekte.
Misselijkheid is vaak persoonsgebonden en wat je kunt doen tegen misselijkheid is voor iedereen anders. We grijpen vaak naar medicijnen om dit gevoel te voorkomen. Hieronder staan tips hoe je op een gezonde manier misselijkheid kunt verminderen.
-
Rust
Begin allereerst met het nemen van rust. Meestal verdwijnen de klachten na het nemen van rust. Door angst en zorgen wordt je misselijke gevoel namelijk erger. Eén of meerdere nachten goed slapen doet de misselijkheid al heel erg goed. Ook frisse lucht helpt tegen een misselijk gevoel. Neem dus even rustig tijd voor jezelf en je voelt je daarna zeker weer veel beter. Probeer daarbij je hoofd stil te houden. Door continue bewegingen van je hoofd kun je jezelf nog misselijker voelen en hoofdpijn kan daarbij ontstaan.
-
Vocht
Probeer voldoende te drinken. Een tekort aan vocht verergert vaak het gevoel van misselijk zijn. Zeker wanneer je naast het misselijke gevoel ook moet braken is vocht erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld water met citroen of thee met gember drinken.
-
Gember
Onderzoek heeft aangetoond dat gember het misselijke gevoel effectief kan verminderen. Gember helpt om misselijkheid in het algemeen te bestrijden. Het helpt ook om zwangerschapsmisselijkheid te verminderen. In gember zit een stofje dat helpt tegen de misselijkheid. Neem gemberthee als je misselijk bent of voordat je gaat rijden en last hebt van wagenziekte. Daarnaast kun je gember ook gebruiken in het eten of een gembersnoepje nemen.
-
Kruiden
Sommige kruiden werken tegen een misselijk gevoel. Ze verlichten ook andere maagklachten. Bijvoorbeeld: pepermuntblad, zoethoutwortel en kamillebloem.
-
Licht verteerbare producten
Het is belangrijk om van je misselijke gevoel te herstellen. Daarvoor heb je voedingsstoffen nodig. Bij misselijkheid is het verstandig om licht verteerbare producten te eten, zoals crackers, rijst, bouillon of brood.
-
Eet regelmatig
Honger of het overslaan van een maaltijd is niet goed. Het is beter om regelmatig te eten. Je kunt bijvoorbeeld gedurende de dag kleine maaltijden eten en iets tussendoor. Eet niet te pittig of vet, want daar wordt je nog misselijker van. Let ook op dat je niet overmatig eet. Je kunt het beste kleine beetjes eten. Drink er ook geen alcohol bij.
-
Citroen en limoen
Het eten van citroen is efficiënt in het tegengaan van misselijkheid. Je kunt ook wat citroensap in een glas met water doen. Ook limoensap is effectief tegen misselijkheid.
Een warme kruik op je buik, een warme douche of een kauwgompje kunnen ook nog helpen. Het is dus per persoon verschillend wat het beste helpt tegen dit vervelende misselijke gevoel. Dit heeft ook te maken met de verschillende oorzaken van misselijkheid. Het beste is om de oorzaak van de misselijkheid te vinden en vervolgens te kijken wat voor jou het beste werkt. Rust, regelmatig eten, voldoende vocht binnenkrijgen, gember en kruiden moeten je helpen van het misselijke gevoel af te komen.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 september 2015
Glutenvrije maand
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
23 maart 2015
Dopper winnen
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
23 februari 2016
Hongergevoel?
8 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –