Als ontbijt eet je het liefste een kom havermout met amandelboter en bevroren frambozen. Je eet een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maar dat blijkt plotseling niet zo gezond meer als je leest over ‘food combining’ ofwel voedselcombinaties. Sommige ‘groepen’ schijn je beter niet met elkaar te kunnen combineren, dus hoe zit dat nu echt?
Wat is het idee achter het combineren van voedsel?
Mensen die overtuigd zijn van het food combining principe, geloven dat verschillende voedingsmiddelen met verschillende snelheden verteren, en andere spijsverteringsomgevingen nodig hebben. En daarom moeten volgens hen voedingsmiddelen in specifieke groepen worden gegeten om een optimale spijsvertering te bereiken. Let op: Food combining (voedselcombinaties) staat los van Ayurveda. In deze Indiase traditionele geneeskunde wordt hier namelijk ook veel gebruik van gemaakt.
Men doet aan food combining vanwege de volgende voordelen: gewichtsverlies, goede spijsvertering, meer energie, betere huid, betere opname van voedingsstoffen en verbeterde ontgifting van het lichaam.
LEES OOK: 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen).
Het is dus de bedoeling dat je geen zetmeel en eiwitten in dezelfde maaltijd eet en dat je alleen fruit voor een maaltijd mag eten, en dus niet daarna. Waarom is dat zo? Fans van food combining (voedselcombinaties) geloven dat eiwitten een zure omgeving nodig hebben om te worden afgebroken, terwijl koolhydraten een alkalische omgeving vereisen. Bovendien is de gedachte dat het eten van voedsel met verschillende spijsverteringssnelheden je spijsvertering kan overbelasten, waardoor het minder efficiënt wordt.
Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).
Maar werken voedselcombinaties dan ook echt?
Volgens geregistreerd diëtist Tamara Duker Freuman niet. ‘’De redenen die worden gebruikt om te pleiten voor het combineren van voedsel, weerspiegelen een diep misverstand over de fundamentele biochemie en fysiologie van de menselijke spijsvertering en over de pseudo-wetenschap.’’ Ofwel: ze zijn gebaseerd op een grove onderschatting van het vermogen van ons spijsverteringsstelstel om te multitasken.
De wetenschap rondom voedselcombinaties en gewichtsverlies is ook onduidelijk. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity onderzocht twee groepen zwaarlijvige patiënten. De ene groep at een traditioneel dieet, terwijl de andere groep dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten at in maaltijden die gebaseerd waren op de principes van food combining. Na 6 weken vonden onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid verloren gewicht.
Als je spijsverteringsproblemen hebt is het het beste om met een dokter of homeopaat de oorzaak hiervan vast te leggen. Wellicht ben je overgevoelig voor bepaalde bestanddelen maar is food combining an sich niet het probleem. Maar je moet uiteraard heel goed kijken wat voor je werkt, luister en voel je eigen lichaam goed. Als je helemaal nergens last van hebt kun je al helemaal die lekkere oatmeal pap met alles erop en eraan blijven verorberen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
1 juli 2016
VEGAN OREO!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
10 juni 2015
SLA: het kookboek
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
8 mei 2014
Mom in shape
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
27 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –