Als ontbijt eet je het liefste een kom havermout met amandelboter en bevroren frambozen. Je eet een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maar dat blijkt plotseling niet zo gezond meer als je leest over ‘food combining’ ofwel voedselcombinaties. Sommige ‘groepen’ schijn je beter niet met elkaar te kunnen combineren, dus hoe zit dat nu echt?

Wat is het idee achter het combineren van voedsel?

Mensen die overtuigd zijn van het food combining principe, geloven dat verschillende voedingsmiddelen met verschillende snelheden verteren, en andere spijsverteringsomgevingen nodig hebben. En daarom moeten volgens hen voedingsmiddelen in specifieke groepen worden gegeten om een optimale spijsvertering te bereiken. Let op: Food combining (voedselcombinaties) staat los van Ayurveda. In deze Indiase traditionele geneeskunde wordt hier namelijk ook veel gebruik van gemaakt.

Men doet aan food combining vanwege de volgende voordelen: gewichtsverlies, goede spijsvertering, meer energie, betere huid, betere opname van voedingsstoffen en verbeterde ontgifting van het lichaam. 

LEES OOK: 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen).

Het is dus de bedoeling dat je geen zetmeel en eiwitten in dezelfde maaltijd eet en dat je alleen fruit voor een maaltijd mag eten, en dus niet daarna. Waarom is dat zo? Fans van food combining (voedselcombinaties) geloven dat eiwitten een zure omgeving nodig hebben om te worden afgebroken, terwijl koolhydraten een alkalische omgeving vereisen. Bovendien is de gedachte dat het eten van voedsel met verschillende spijsverteringssnelheden je spijsvertering kan overbelasten, waardoor het minder efficiënt wordt.

Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).

Maar werken voedselcombinaties dan ook echt?

Volgens geregistreerd diëtist Tamara Duker Freuman niet. ‘’De redenen die worden gebruikt om te pleiten voor het combineren van voedsel, weerspiegelen een diep misverstand over de fundamentele biochemie en fysiologie van de menselijke spijsvertering en over de pseudo-wetenschap.’’ Ofwel: ze zijn gebaseerd op een grove onderschatting van het vermogen van ons spijsverteringsstelstel om te multitasken.

De wetenschap rondom voedselcombinaties en gewichtsverlies is ook onduidelijk. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity onderzocht twee groepen zwaarlijvige patiënten. De ene groep at een traditioneel dieet, terwijl de andere groep dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten at in maaltijden die gebaseerd waren op de principes van food combining. Na 6 weken vonden onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid verloren gewicht.

Als je spijsverteringsproblemen hebt is het het beste om met een dokter of homeopaat de oorzaak hiervan vast te leggen. Wellicht ben je overgevoelig voor bepaalde bestanddelen maar is food combining an sich niet het probleem. Maar je moet uiteraard heel goed kijken wat voor je werkt, luister en voel je eigen lichaam goed. Als je helemaal nergens last van hebt kun je al helemaal die lekkere oatmeal pap met alles erop en eraan blijven verorberen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten