Werkstress

Wist je dat:

  • Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress? Daarmee is stress op de werkvloer het grootste beroepsrisico in ons land. De belangrijkste oorzaken van stress op de werkvloer zijn werkdruk (63%) en verantwoordelijkheid (27%)
  • Meer van de helft van de Nederlanders (57%) wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress op het werk of in de privésfeer ondervindt? Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten door stress dan mannen (71% versus 44%)
  • De invloed van werkstress verder gaat dan bovenstaande? Zo is het een belangrijke risicofactor voor het metabool syndroom, dat beschouwd kan worden als een voorstadium van ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten
  • Naast voeding, beweging en stressmanagement ook roken en alcoholgebruik belangrijke pijlers zijn in het tegengaan van werkstress?
  • Mensen die gezonder gaan leven een significante afname van het ervaren stressniveau, milde psychiatrische symptomen en angstgevoelens ervaren en een significante toename van het fysieke en mentale uithoudingsvermogen en de concentratie

Levensstijl

Vreemd eigenlijk dat in het medische circuit nauwelijks bekend is dat levensstijl (voeding en voedingssupplementen, beweging en stressmanagement) een effectief onderdeel vormt waar het gaat om het tegengaan of kunnen handelen van (werk)stress.

Burn-out

Als health coach hoor ik geregeld verhalen van cliënten over draken van leidinggevenden, veeleisende klanten, abnormale werktijden en, boven alles, een compleet gebrek aan work-life balance. Niet alleen heb ik begrip voor hun toestand, ik voel ook hun pijn vanwege de lichte burn-out die ik een aantal jaar geleden zelf ervaren heb toen ik een high demanding consultancy job had die ik verschrikkelijk vond.

Choose a job you love

Mijn belangrijkste les: “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.” Ook wanneer dit inhoudt dat je ontslag moet nemen en wellicht moet omscholen. I did it en het is het beste wat ik ooit gedaan heb! Nog steeds maak ik lange dagen en wordt er veel van me verwacht, maar omdat ik mijn werk nu geweldig vind, kan ik de verantwoordelijk aan en krijg ik er juist energie van. Ga deze maand eens na waar jij nu echt energie van krijgt en wat je alleen maar energie kost.

Zelfvertrouwen

Naast een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging en ontspanning, speelt zelfvertrouwen een enorm grote rol wanneer je te maken hebt met ontevredenheid en stress op je werk. Herken jij je in onderstaande punten? Probeer hier de komende maand eens mee aan de slag te gaan.

Grenzen aangeven

Vaak werk je meer dan gezond is wanneer je te maken hebt met onzekerheid. Geef je grenzen aan en vraag om hulp wanneer je die nodig hebt. Communicatie is key – aangeven wat je bereikt hebt is goed en schroom niet om hulp te vragen wanneer je vragen hebt of even wilt sparren.

Work-life balance

Je bent slim, capabel en intelligent – daarom ben je aangenomen. In plaats van meer te geven dan van je verwacht wordt, laat de kwaliteit van je werk voor zich spreken. Stel grenzen aan bereikbaarheid per telefoon en e-mail. Vallen er echt doden wanneer je een paar uur later reageert? Grenzen stellen, levert vaak alleen maar respect op. En onthoud: je hebt recht op een gezonde work-life balance!

Zorgen voor jezelf 

Vind je het gek dat je jezelf een wrak voelt wanneer je weinig slaapt, ongezond eet, weinig beweegt, weinig frisse lucht krijgt en draait op koffie en energierepen? Ik niet. Voor jezelf zorgen is een keuze. Maak hem vandaag nog en geef hem prioriteit. Door de energie die het je oplevert, kun je weer beter presteren en ben je beter bestand tegen stresssituaties op je werk.

Veranderingen

Als een career-changer, ben ik me bewust van de risico’s die komen kijken bij het maken van een grote verandering in je leven en de angst en onzekerheid die het met zich meebrengt. Hoe meer we denken aan verandering, hoe meer vragen er door ons hoofd zullen schieten. Wat als mijn volgende baan erger is dan mijn huidige? Wat als ik een andere baan neem en nog steeds ongelukkig ben? Wat als het misgaat?

Zelfrespect & waardering

Zelfs kleinere veranderingen, zoals beter je grenzen aangeven op werk, kunnen ontmoedigend zijn – ze doen namelijk afbreuk aan wat je gewend bent en dat kost energie. Gewoontes, zowel de goede als de slechte, zijn comfortabel tot op zekere hoogte, maar luisteren naar je lijf is vanaf nu cruciaal! Het gaat hand in hand met zelfrespect en zelfwaardering.

Risico nemen

Wanneer we bang zijn voor verandering, hebben we de neiging te vrezen voor het ergste. Wees jezelf bewust van het feit dat dit slechts gedachten zijn en dat het normaal is om het spannend te vinden. In plaats van je te laten weerhouden door je angsten, onthoud dat je het waard bent om het risico te nemen en dat je in staat bent om beslissingen te nemen en om te gaan met de veranderingen die nodig zijn voor een blijer en energieker leven. Het is nooit te laat voor nieuwe, gezonde gewoonten!

Heel veel succes!

Tekst: Evelien Blom voor VivOnline

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten