Iedereen weet dat bloemen en planten de kracht hebben om mensen gelukkig te maken. Ze kunnen je echt ‘opfleuren’. Maar planten zijn veel meer dan alleen een versiering. Wetenschappers ontdekken elke dag nieuwe verborgen superkrachten van planten.

Alle planten in deze lijst kunnen bijvoorbeeld de perfecte aanvulling op de slaapkamer zijn, omdat ze je helpen te slapen en ondertussen ook de lucht reinigen.

de kracht van planten op je geest

Hoe planten je geest beïnvloeden

Er zijn planten die ons alleen al blijer maken als we naar ze kijken, zoals orchideeën, omdat ze een kalmerende en relaxerende effect hebben qua gezicht. Bij andere planten kan de geur ons helpen om ons te concentreren of zelfs om beter te slapen.
Er zijn echter ook planten waarvan is bewezen dat ze een positieve invloed hebben op onze geestelijke gezondheid.Dit is het geval bij rozemarijn en lavendel: in 2015 voerden onderzoekers een experiment uit waarbij deelnemers in drie kamers werden onderverdeeld en een geheugentest moesten voltooien. Een kamer rook naar rozemarijn, een ander naar lavendel en de laatste had geen specifieke geur. Het interessante was dat de mensen in de rozemarijn ruikende kamer zaten significant hoger scoorde terwijl de lavendel kamer significant lager scoorde in de test. Naast lavendel zijn er nog andere planten die helpen om in slaap te vallen met hun natuurlijke geur. Dit is het geval met jasmijn en gardenia, waarbij de eerst helpt tegen angst en slapeloosheid en de tweede beroemd is om het verhogen van productiviteit.
Als laatst maar niet de minste is er valeriaan, wiens wortels gebruikt worden als thee sinds de oudheid tegen slapeloosheid (1).

de kracht van planten op je lichaam

Hoe planten je lichaam beïnvloeden

Sommige planten hebben bewezen de luchtkwaliteit van je (binnenhuis) omgeving te verbeteren, waardoor het ademen gemakkelijker en gezonder wordt (2).

Zo hebben sommige planten zoals aloë Vera en sansevieria hebben het inverse fotosynthese fenomeen, wat betekent dat ze ‘s nachts zuurstof vrijkomt (en niet tijdens de dag), terwijl ze tegelijkertijd koolstofdioxide opnemen. Dit maakt ze tot een geweldige aanvulling voor op de slaapkamer, omdat ze je omgeving met verse zuurstof verfrissen en daarbij ook nog chemicaliën bestrijden. Planten blijken namelijk zelfs vervelende giftige chemicaliën te absorberen, zoals formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen.

De vredeslelie, goudpalm en bamboe planten zijn ook erg effectief als het aankomt om je omgeving gezonder te maken. Deze planten kunnen de lucht zuiveren door de luchtkwaliteit wel met 60% te verbeteren en 5% vochtiger te maken. De graslelie (die erg snel groeit en makkelijk te onderhouden is) kan wel tot 90% van de toxines binnen twee dagen uit de lucht zuiveren door ze absorberen. De extra vochtigheid die deze planten toevoegen helpt om allergieën te verlichten en helpt om gezond te blijven. Als laatste maar niet de minste, is de klimop de nummer één best lucht filterende kamerplant volgens NASA, als het gaat om het absorberen van formaldehyde.

 

Bronnen:

Meer weten? Bekijk eens www.shopalike.nl

(1) http://www.naturallivingideas.com/12-plants-for-your-bedroom-to-help-you-sleep/
(2) https://www.healthline.com/health/air-purifying-plants#Benefitsofplants2

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten