Vorig jaar is De nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd door Het Voedingscentrum. Veel Nederlanders gebruiken deze als hulpmiddel bij hun voedingspatroon. Hierin staat welke verschillende producten wij dagelijks moeten eten en drinken om een gezond en gebalanceerd dieet te volgen. De Schijf van Vijf geeft daarbij ook aan in welke mate we verschillende producten moeten eten, hoeveel fruit, groente, zuivel, etc.

Maar weet elke Nederlander eigenlijk wel van het bestaan van De Schijf van Vijf af? En zo ja, weten zij dat ook wat hier in staat? Flinndal nam de proef op de som en heeft een vragenlijst opgesteld en verstuurd aan hun klanten. Deze vragenlijst is ingevuld door 1150 mensen en hier kwamen bijzondere resultaten uit. Nieuwsgierig naar de resultaten? Die staan hieronder beschreven.

70% van de Nederlanders eet volgens De Schijf van Vijf

Het grootste deel van de klanten (90%) was op de hoogte van de geherintroduceerde Schijf van Vijf. Een deel van de ondervraagden (22%) heeft niet genoeg kennis van of geen behoefte om De Schijf van Vijf te gebruiken. 30% van onze klanten probeert volgens De Schijf van Vijf te eten, maar geeft aan dat dit niet elke dag lukt.

Bijna een kwart is niet op de hoogte van de twee stuks fruit per dag

In De Schijf van Vijf wordt geadviseerd om elke dag 2 stuks (200 gram) fruit te eten. 37% van de respondenten wist niet dat dit het advies was. Hiervan dacht 27% dat de aanbeveling 250 gram per dag was en 10% dacht dat dit 300 gram was.

Meer dan de helft weet niet hoeveel groente je op een dag moet eten

Volgens De Schijf van Vijf zou je 250 gram groente per dag moeten eten. Hierbij is het belangrijk te variëren met verschillende groente, omdat in elk soort groente andere voedingsstoffen zitten. Het lichaam heeft verschillende voedingsstoffen (uit groente) nodig. Meer dan de helft van de ondervraagden (51%) was niet op de hoogte van de aanbevolen hoeveelheid groente per dag. 34% dacht dat dit 200 gram was en 17% dacht dat dit 350 gram was.

Minder dan de helft (42%) weet hoeveel vis je moet eten

Dat het belangrijk is om vis te eten weten we (bijna) allemaal. Vis is gezond vanwege de omega 3 vetzuren EPA en DHA. De Schijf van Vijf adviseert om 1 keer per week vis te eten, hierbij wordt de voorkeur gegeven aan vette vissoorten, zoals zalm of makreel. 58% van de mensen kende dit advies niet.

2/3 kiest bij peulvruchten voor de verkeerde soort

Ook wordt er geadviseerd om elke week peulvruchten te eten. 63% van onze klanten wist niet dat peulvruchten horen bij vlees, eieren en vis. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en zijn daarom een goede vervanging voor vlees.

Bijna iedereen (88%) weer dat noten gezond zijn

De Schijf van Vijf introduceerde dit jaar het advies om dagelijks een 15 gram ongezouten noten te consumeren. 88% is hiervan op de hoogte, misschien omdat noten zo lekker zijn?

Overige resultaten

Het percentage ondervraagden dat het juiste antwoord gaf op de vraag of onderstaande producten in De Schijf van Vijf thuishoren, ziet u hieronder:

  • Appelmoes hoort niet in De Schijf van Vijf, 88% had dit goed;
  • Roomboter hoort er niet in, 46% had dit goed;
  • Filterkoffie hoort wel in De Schijf van Vijf, 49% had dit goed;
  • Gezoute amandelen hoort niet in De Schijf van Vijf, 86% had dit goed;
  • Diepvriesgroente hoort wel in De Schijf van Vijf, 69% had dit goed;
  • Varkenshaas hoort er wel in, 63% had dit goed;
  • Rundervink hoort niet in De Schijf van Vijf, 53% had dit goed;
  • (Achter)ham hoort er niet in, 49% had dit goed;
  • Sukadelap hoort wel in De Schijf van Vijf, 63% had dit goed;
  • Mozzarella hoort er wel in, 59% had dit goed;
  • 48+ kaas hoort niet in De Schijf van Vijf, 56% had dit goed;
  • Karnemelk hoort wel in De Schijf van Vijf, 94% had dit goed;
  • Zwarte thee hoort er wel in, 59% had dit goed;
  • Light frisdrank hoort niet in De Schijf van Vijf, 85% had dit goed;
  • Vruchtensap hoort er niet in, 62% had dit goed;
  • Jam hoort niet in De Schijf van Vijf, 73% had dit goed.

 

Bron: https://www.flinndal.nl/blog/kennis-nieuwe-schijf-van-vijf

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten