Detoxen is hip. Er zijn vele methodes om je lichaam te ontdoen van de giffen die we in ons leven tot ons genomen hebben. Naast het ontgiften van je lijf is het ook aan te raden om eens stil te staan bij de mogelijkheid om je mind te ontdoen van nutteloze ‘rommel’. Start met drie eenvoudige stappen naar een lichtere, frissere en vrijere geest.

1. Ademen

Ademhalen is de basis van ons bestaan. We doen het vanzelf. Een goede ademhaling kan veel doen voor je geestelijke welzijn en kan zelfs een burn-out voorkomen. In tijden van stress, depressie en negatieve emoties gebruiken we onze ademhaling vele malen minder efficiënt, dan wanneer we blij en opgetogen zijn. Het mooie is dat je door bewustwording van je ademhaling je dit gemakkelijk kunt veranderen. Neem bijvoorbeeld bij elke maaltijd een paar minuten de tijd om stil te staan bij je ademhaling. Ga dan bewust en diep op een voor jou prettige manier ademhalen. Een hogere bewustwording van je ademhaling helpt je dubbel ontgiften, de ademhaling vertegenwoordigt namelijk het grootste deel van het ontgiften van je lichaam.

LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!

2. Mediteren

Mediteren is meer en meer mainstream aan het worden. Was het jaren geleden nog zweverig en voor een beperkt publiek, tegenwoordig is het alom geaccepteerd als een manier om te ont-stressen. Stressreductie verbetert je gezondheid, je immuunsysteem en je levenslust. Een perfecte manier om je mind te ontgiften.

Hoe het te doen voor een beginner? Neem elke ochtend een kwartiertje extra de tijd. Start de dag met een glas water. Neem dan vijf tot tien minuten de tijd om je focus te leggen op een bepaald iets, bijvoorbeeld je ademhaling of een object. Ga rechtop zitten, comfortabel, met een rechte rug. Accepteer in die vijf tot tien minuten elke gedachte die langs komt en breng je focus dan weer terug. Oordeel niet. Wees lief en geduldig voor jezelf en hou vol. Bij dagelijkse toepassing is verbetering van de status van je body en mind gegarandeerd!

3. Uit je emoties

Elk mens heeft emoties. We maken allemaal leuke en minder leuke dingen mee en ervaren emoties. De emoties zelf geven in principe geen probleem. Wanneer je bewust bent van het feit dat je emoties hebt en niet je emoties bent, is het een kwestie van dealen met die emoties. Dat is precies waar het vaak ‘fout’ gaat. Emoties die weggestopt worden vergiftigen ons hele systeem, zowel je body als je mind. Om ervoor te zorgen dat je emoties geen kwaad kunnen doen hebben ze bestaansrecht nodig. Begin met het erkennen dat de emotie er is. Vervolgens accepteer je dat je die emotie ervaart. Daarna is het essentieel dat je deelt wat je voelt. Deel bijvoorbeeld door te bellen met een vriend(in), te schreeuwen tegen een kussen die je vervolgens in elkaar slaat of door het op te schrijven. Zo krijg je je emoties uit je systeem en houd je lucht en licht in je hoofd en je hart!

Tekst: Maartje Derksen voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten