Wie zichzelf met regelmaat naar de sportschool schopt, weet het: die kick die je krijgt na een goede workout maakt al dat gezweet en geploeter méér dan de moeite waard. Want ook al lijkt het soms een hele opgave om na een lange werkdag toch nog de deur uit te gaan, evengoed voelen we ons daarna stukken beter. Sporten maakt blij. En een recent onderzoek van de American College of Sports Medicine bevestigt dit.
To the research…
Heel fijn voor jou en mij. Maar vooral ook zeer helend voor een ieder die kampt met diepgaandere emotionele problemen.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Medicine & Science, werd namelijk uitgevoerd onder 40 deelnemers die stuk voor stuk te kampen hadden met depressie. Om ook daadwerkelijk te testen of beweging verantwoordelijk was voor een mogelijke verbetering in hun langdurige neerslachtigheid, nam geen van hen ook maar enige vorm van antidepressiva. De helft van de deelnemers behoorde tot de 30 minuten rust-groep, terwijl de andere helft juist 30 minuten op de loopband werd gepland voor een fikse wandeling.
Rust versus beweging
Om goed te registreren hoe men zich voelde, vulden de deelnemers voor hun rust of workout een vragenlijst in. Deze zelfde vragenlijst werd ook op regelmatige momenten na deze rust of workout ingevuld. Zo kon er op meerdere ogenblikken worden bepaald welk effect hun activiteit had. Wat bleek nou? Beide groepen gaven aan dat ze stukken minder last hadden van symptomen als spanning, angst, moeheid en neerslachtigheid. Toch was er een verschil. De groep die namelijk 30 minuten lang flink had gewandeld, gaf aan ook veel meer energie te hebben en zich stukken beter te voelen.
Boost je brain
De conclusie was dat zelfs een lage intensiteit aan lichaamsbeweging al voor een aanzienlijke verbetering in je mentaal welzijn zorgt. Wat voor wandelen geldt, geldt dan ook voor andere vormen van sport. Misschien zelfs in een hogere mate. Fietsen, zwemmen, een heavy fitness-sessie, boksen, pilates of bootcamp; het zijn allemaal manieren om je hersenen aan de gang te krijgen. Want je lijf doet misschien het werk, maar het is je koppie dat voor de chemische stofjes zorgt. Een vrij complex proces overigens, maar in de basis komt het neer op het feit dat er bepaalde gelukshormonen in je hersenen vrijkomen op het moment dat je beweegt.
Stabiel door serotonine
Welke stoffen gaat het hier dan om? Het betreft in de eerste plaats serotonine, het stofje dat bepaalt hoe stabiel jij op emotioneel vlak bent. Door het sporten stijgt je serotoninegehalte, waardoor je je blijer voelt en bovendien een flinke dosis extra zelfvertrouwen krijgt. Juist dat zelfvertrouwen is zo cruciaal bij het tegengaan van depressie. Serotonine is dus een absolute must. Hoe kun je je hersenen daarbij helpen? Sporten maakt de serotonine dus vrij, maar de aanmaak ervan wordt gestimuleerd door tryptophaan. Dat krijg je binnen door het eten van bananen, kip, kalkoen, havermout, gebakken aardappeltjes, gezonde zaden als chiazaad en hennepzaad, en vette vis als zalm en makreel, die rijk is aan vitamine B12. Bananen en zaden kun je bijvoorbeeld lekker combineren in een smoothie.
Superhappy met dopamine
Het ultieme happy feeling-hormoon dopamine is verantwoordelijk voor dat fijne, energieke en gelukkige gevoel waar we allemaal naar streven. Dopamine is een soort motor in onze hersenen die ons de motivatie geeft om ergens voor te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige intervaltraining al na twaalf weken zorgt voor een aanzienlijke stijging van de activiteit van dopaminereceptoren. En dat maakt ons dus weer blij. Dopamine maak je aan door vooral veel eiwitten te eten. Denk ook hier weer aan vis, vlees, peulvruchten en quinoa. Guess what? Dopamine wordt ook aangemaakt door theobromine en phenylethylamine, stofjes die je in chocola aantreft. Kies dan die overheerlijke Lovechock waar Viv zo gek op is, zodat je zeker weet dat je niet de verkeerde suikers binnenkrijgt.
Chocola, rode wijn, lekkere kaas…jammie!
Over phenylethylamine gesproken…ook dit komt van nature in je brein voor. Het is net als serotonine en dopamine een chemische neurotransmitter en ontstaat vooral door het verwerken van eten. Het is een soort side kick voor dopamine, doordat het de aanmaak van dopamine stimuleert. Daarnaast verhoogt het je bloeddruk en laat het je bloedsuikerspiegel. Niet schrikken bij deze woorden; deze gevolgen zijn namelijk heel handig om te zorgen dat jij alert en tevreden bent. En ja, chocola is een van de bronnen. Maar gele kaas, citrusvruchten, en rode wijn ook. Als je nog iets anders nodig had om blij van te worden: bij deze. Een heerlijk excuus voor Bourgondiërs om lekker los te gaan! Maar weet wel: alles met mate…
Tekst: Michelle Coops
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
16 november 2016
Interview Vriendin
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
20 juni 2015
Lazy Sushi
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
25 juni 2015
Eivissa Food
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
21 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –