Tegenwoordig is er steeds meer bekendheid rondom allergieën; zo zijn restaurants verplicht om de allergie-informatie te vermelden en zijn er zelfs restaurants die speciaal gericht zijn op mensen met een allergie of intolerantie. Op het menu kun je zien of je salade gluten-, zuivel- of notenvrij is. Maar is deze ook nikkelvrij? Deze term hoor je minder snel voorbij komen terwijl nikkel vrijwel overal in voorkomt.

Nikkel

Nikkel komt voor in de gehele aardbodem, in minimale hoeveelheden kan het overal worden aangetroffen. De hoogste concentraties zitten in munten, metalen gereedschap en sieraden. Pas dus op met oorbellen, hierdoor kan een ontsteking ontstaan, ook wel contact eczeem genaamd. Kort contact leidt minder snel tot een reactie maar dit verschilt per persoon.

Nikkelarm-dieet

Naast dat je die leuke oorbellen links moet laten liggen komt er ook een nikkelarm-dieet om de hoek kijken. Koffie, thee, noten, peulvruchten, chocolade, vis en volkorenproducten bevatten allemaal nikkel, de één bevat een hogere concentratie dan de ander.  Bij het nuttigen van deze producten gaat het fout tijdens de spijsvertering, nikkel grijpt aan de alvleesklier wat zich uit in een huidreactie. Het volgen van een nikkelarm-dieet garandeert echter niet dat de allergische reacties geheel weggaan. Het Eczeem kan ontstaan door meerdere factoren denk aan irritatie van producten of erfelijkheid.

Leven met een nikkelallergie

Nikkel geheel vermijden is vrijwel onmogelijk, wel kan je kijken naar het nikkel gehalte. Harde roestvrijstalen voorwerpen zijn meestal veilig net als hoogwaardig goud of zilver. Tegen de klachten worden meestal ontstekingsremmers voorgeschreven. Kies je liever voor de alternatieve geneeskunde? Hierbij wordt naar de kern van het probleem gekeken, door homeopathische druppels of kruiden kunnen klachten worden verholpen.

 

 

Tekst: Shanise de Ruiter 

 

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten