Als het buiten koud is, is er niets heerlijkers dan verwarmende thee, soep, stamp- en stoofpotten. Ook deze negen voedingsstoffen helpen je om het lekker warm te krijgen:

1.    Vezels

Het afbreken van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, pitten en kokosmeel, kosten je lijf veel energie. Omdat je lichaam zo hard werkt om het voedsel te verteren, wordt je lichaamstemperatuur automatisch wat hoger. Dit effect wordt thermogenese genoemd.

2.    Gember

Gember is een kruid dat niet in je keukenkastje mag ontbreken als je het lekker warm wilt hebben. Het zorgt namelijk ook voor thermogenese. Van verse gember kun je een heerlijke thee maken, maar het is ook lekker door een curry, pompoensoep en andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze vegan risotto.

Gember vermindert trouwens ook je eetlust, wat maakt dat dit kruid ook nog eens goed is voor je gewicht. Daar profiteer je dus ook nog eens van als je gember aan je maaltijden toevoegt.

3.    Kurkuma

Kurkuma heeft niet alleen een zuiverende werking op je lichaam. Dit kruid met zijn warmgele kleur werkt óók verwarmend. Verwerk kurkuma – of geelwortel – dus niet alleen in curry’s, maar voeg het toe aan meer maaltijden. De smaak is niet overheersend, dus het kan ook prima in andere gerechten.

4.    Komijn

Nog zo’n kruid dat het vermogen heeft om je lichaamstemperatuur te verhogen. Maar niet zoveel dat je gaat zweten, waardoor je weer afkoelt. Voeg komijn toe aan je soep of de warme maaltijd. Maak bijvoorbeeld eens deze kikkererwtenburger of zoete aardappel-wortelsoep.

5.    Kaneel

We zij niet voor niets gek op speculaas en appeltaart in de winter. Daar krijgen we het namelijk lekker warm van. Deze lekkernijen bevatten allemaal kaneel, dat net als komijn en gember je lichaamstemperatuur verhoogt.

Om de dag warm te beginnen, eet je zelfgemaakte appel-kaneel granola als ontbijt. Je zorgt dan meteen dat je suikerspiegel constant blijft, en dat is goed voor je gezondheid en je gewicht.

6.    Verwarmende groenten

Niet alleen kruiden, maar ook groenten kunnen verwarmend werken. Voorbeelden hiervan zijn boerenkool, pompoen en zoete aardappel. Zet deze groenten dus op het menu om je lekker warm te eten. Met dezelfde groenten kun je zelfs een verwarmende smoothie maken!

7.    Banaan

Bananen zijn rijk aan magnesium en B-vitamines. Deze voedingsstoffen helpen je schildklier om je lichaamstemperatuur te regelen als het buiten koud is. Zo helpt een banaan om het lekker warm te hebben. Maak eens een heerlijke, verwarmende wintersmoothie met banaan en allerlei verwarmende kruiden.

8.    IJskoffie

Het zal je misschien verbazen, maar het is niet de temperatuur van de koffie die je warm houdt. Het is de cafeïne. Dit stofje zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt, wat op zijn beurt je lichaamstemperatuur verhoogt.

Doordat je stofwisseling een tandje hoger draait, verbrand je ook extra calorieën. Koffie is dus ook nog eens goed voor je gewicht. Uiteraard geldt dit voor zwarte koffie, dus zonder melk en suiker.

Omdat te veel cafeïne kan zorgen voor vervelende symptomen, is het advies om niet meer dan vier koppen filterkoffie per dag te drinken. Voor koffie uit de koffieautomaat geldt een maximum van 2 à 3 kopjes per dag.

Heb je meer zin in een warme koffie? Dan is dat ook goed natuurlijk! Daarnaast is bulletproof koffie een aanrader.

9.    Vlees

Als je vaak koude handen en voeten hebt, dan kan het zijn dat je wat ijzer tekort komt. Dit kan komen doordat je het mineraal niet goed opneemt. Het kan ook komen doordat je simpelweg te weinig ijzerrijke voedingsmiddelen eet.

Vlees zit vol met goed opneembaar ijzer en kan daarom helpen om je ledematen warm te krijgen. Hetzelfde geldt voor kip en kalkoen. Wil je ijzer halen uit plantaardige bronnen, zoals spinazie, dan is combineer je deze voedingsmiddelen het beste met voeding die rijk is aan vitamine C. Dit verbetert namelijk de ijzeropname.

Wat eet of drink jij om het lekker warm te krijgen? Deel het hieronder in de reacties!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten