De wc schoner dan de sportschool!? Hoe hou je het zélf hygiënisch?

Vorige week bleek uit een onderzoek dat je -bij wijze van spreken- beter de wc-bril kunt aflikken dan een loopband in de sportschool. Een bedrijf dat fitness apparatuur reviewt, had verschillende apparaten in de sportschool onderzocht (fietsen, gewichtjes, en loopbanden) en het resultaat maakte zelfs mensen zonder smetvrees een beetje zenuwachtig.

Want, deze shocking conclusies werden uit het onderzoek getrokken:

  • Op fitnessapparatuur zat meer dan 350x zoveel bacteriën dan op een toilet.
  • Op de loopband zaten zelfs bijna 75x meer bacteriën dan op een wc-kraan.Dat zou op zich niets hoeven te betekenen, want bacteriën kunnen in sommige gevallen goed zijn. Maar uit de samples bleek dat 52% van de gevonden bacteriën in staat was om huidinfecties, longontsteking en zelfs bloedvergiftiging te veroorzaken!

Ok. In de sportschool dus lekker blijven sprayen met ontsmettingsmiddel.
Maar wat kun je zelf doen? Zorg ervoor dat jij wél hygiënisch te werk gaat.
Geen beter startpunt te verzinnen dan bij je sportkleding!
Hoe hou je die schoon, en wanneer heeft die zijn beste tijd gehad?

sportkleding wassen hygienisch

Sportbeha’s

Houdbaarheid: 6 tot 12 maanden
Wasinstructies: Gebruik geen wasmiddel waar bleekmiddel aan is toegevoegd en stop de beha ook niet in de droger. Dat zorgt ervoor dat de stof zijn elasticiteit verliest, waardoor de sportbeha snel gaat lubberen en je niet meer goed ondersteunt.
Tip: neem je sportbh na het sporten mee onder de douche, en was deze met een drupje shampoo.
Het haalt de zweetlucht/bacteriën eruit én doordat je de beha niet in de was gooit, zorg je er ook nog eens voor dat hij langer meegaat. Na het douchen goed laten drogen en je hebt meteen twee vliegen in één klap.

Sportshirts

Houdbaarheid: 6 à 12 maanden.
Afhankelijk van hoe vaak en intensief je sport.
Verliest de top zijn vorm of blijft je shirt zuur en muf ruiken, is het tijd voor een nieuwe.
Wasinstructies: was je shirts en tops op een programma voor kwetsbare kleding. Kies voor een laag toerental en een lagere temperatuur. Gebruik geen wasverzachter, want die kunnen het zweet dieper in de stof duwen in plaats van de geur weg te wassen.

Sportbroek of legging

Houdbaarheid: zie sportshirts.
Wasinstructies: handig, gewoon mee met de rest van de was!
Maar laat je broek of legging het liefst hangend drogen. De droger kan je broek laten krimpen.

Loopschoenen

Houdbaarheid: Voor (hard)lopers na 400 à 800 km.
Wasinstructies: Gooi schoenen niet in de wasmachine en droger. De schokdempende zool en de lijm kunnen hier niet tegen. Laat natte schoenen drogen door er krantenpapier in te stoppen, en poets de buitenkant eventueel met een oude tandenborstel.
Tip: het meest ideaal is om twee paar sportschoenen te hebben. Wissel deze af, en je hebt langer plezier van beide paren.

Sportsokken

Houdbaarheid: 2 tot 3 jaar
Wasinstructies: Je kunt ze gewoon mee in de wasmachine gooien. Erg vies? Gooi een scheutje schoonmaakazijn mee in je was. Dat moet alle muffe luchtjes en vlekken wegkrijgen.

Sporttas

Wasinstructies: was je tas mee in een kort/expres wasprogramma.
Kan dat niet, dan kun je met een spons met een beetje afwasmiddel de binnenkant schoonmaken en de tas laten drogen. Het spreekt voor zich dat je tussen het sporten door je zweterige kleren zo snel mogelijk uit je tas haalt.

Yogamat

Wasinstructies:  een yogamat moet je niet wassen, want dan beschadig je het materiaal.
Maak in plaats daarvan het matje schoon met een natuurlijke oplossing van 50% water en 50% appel– of zo puur mogelijke schoonmaakazijn. Zo blijft het rubber langer goed en verlies je de grip niet op de mat.

Tekst: Milan Pit voor VivOnline

Bron: Marie Claire (UK) & Fitrated

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten