Waar leef je nou écht lang en gelukkig? Onderzoeksjournalist Dan Buetnerr reisde de wereld over op zoek naar het antwoord. The Blue Zones zijn het resultaat van deze zoektocht. Het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda,Californië, Nicoya,Costa Rica en Sardinië,Italië vallen onder deze blauwe zones. In zijn nieuwe boek De Blue zones-methode laat hij ons zien hoe we zelf een blauwe zone creëren. Is er overal kans op een happily ever after? Vivonline sprak hem hierover.
‘Dan, hoe is het gelukt om al die levensstijlen van de blauwe zones in één methode te stoppen?’
Tijdens het onderzoeken van de blauwe zones hebben we gelijkenissen bevonden, deze gelijkenissen noemen we de ‘Power 9”. De Power 9 bestaan uit:
Natuurlijk bewegen: ’s Werelds langstlevende mensen rennen geen marathons en hangen niet aan de gewichten. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend aanzet tot beweging zonder hierbij na te denken. Ze hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het huishouden of tuinieren.
Een doel hebben: De Okinawanen noemen het “Ikigai” en de mensen uit Costa Rica noemen het “plan de vida”. Wakker worden en een doel hebben kan je levensverwachting met zeven jaar verhogen!
Gas terug nemen: Zelfs mensen in de blauwe zones ervaren stress. Stress kan leiden tot chronische ontstekingen. In Okinawa wordt er elke dag stilgestaan bij de voorouders en in Sardinië hebben ze happy hour.
De 80% regel: “Hara Hachi bu” In Okinawa worden ze er aan herinnert om te stoppen met eten wanneer je maag voor 80% vol zit. De 20% tussen het hongergevoel en vol zitten kan nét het verschil maken met afvallen of juist aankomen.
Bonen: Het planten en eten van alle soorten bonen zoals tuinbonen, sojabonen, zwarte bonen en linzen zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slecht een aantal keer per maand gegeten in kleine porties.
Wijn: Alcohol wordt vaak maar met mate genuttigd De truc is om 1 á 2 glazen per dag te drinken. En nee, je mag niet 14 wijntjes opsparen voor het weekend!
Geloof: Slecht vijf van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap, ongeacht het geloof.
Geliefdes eerst: Opa’s en oma’s worden in huis genomen of wonen in de buurt. Ze zijn trouw aan hun levenspartner en er wordt veel tijd en liefde geïnvesteerd in de kinderen.
De juiste omgeving: ’s Werelds langstlevende mensen kiezen ervoor of zijn geboren in een sociale gemeenschap die gezonde gewoontes stimuleert.
‘Welke van deze gewoontes heeft jou het meest geïnspireerd?’
Het hebben van een doel heeft mij het meest geraakt omdat dit zo krachtig is. Waar wij in onze vrije tijd een beetje relaxen of een potje golf spelen voelen zij zich verantwoordelijk. Ze helpen bij het opvoeden van de kinderen en ondersteunen de samenleving.
Nederland bestaat voornamelijk uit regen (véél regen), gehaaste mensen en een hoog stressniveau, dit is zo een beetje het tegenovergestelde van de blauwe zones. Hoe is het mogelijk om de Blue zones-methode toe te passen in zo een omgeving?
Hoewel de meerderheid van de blauwe zones die we ontdekt hebben bestaan uit een tropisch klimaat is het nog steeds mogelijk om een gezonde omgeving te creëren. Begin met je thuisbasis, zorg dat de huishoudelijke taken beweging stimuleert: loop de trap op en neer om de was te brengen, en gebruik handgerij in de keuken. Maak daarnaast ook ruimte om te ontspannen na een lange dag. Neem je eigen gezonde lunch mee, zet een grote fruitschaal op tafel en verstop zoetigheid in de kast. Wanneer je thuis en op het werk begint met gezonde gewoontes zal een lange levensduur volgen.
‘Dus nadat we de Blue zones-methode hebben gevolgd, worden we 110?’
Wanneer je boven de 100 uit wilt komen moet je de genetische loterij hebben gewonnen. Toch geloof ik er sterk in dat het volgen van deze methode de kans op een gezond en gelukkig leven zal verhogen. Naast de gezonde voedingskeuze wil ik mensen ook laten zien hoe ze hun omgeving zo in kunnen richten dat een gezonde keuze haast onvermijdelijk is.
De Blue zones-methode is eenvoudig hier te bestellen, of bij Kosmos Uitgevers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
22 mei 2015
Smaak en kleuren
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
2 juli 2016
3 x ei love you
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
9 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –