Waar leef je nou écht lang en gelukkig? Onderzoeksjournalist Dan Buetnerr reisde de wereld over op zoek naar het antwoord. The Blue Zones zijn het resultaat van deze zoektocht. Het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda,Californië, Nicoya,Costa Rica en Sardinië,Italië vallen onder deze blauwe zones. In zijn nieuwe boek De Blue zones-methode laat hij ons zien hoe we zelf een blauwe zone creëren. Is er overal kans op een happily ever after? Vivonline sprak hem hierover.
‘Dan, hoe is het gelukt om al die levensstijlen van de blauwe zones in één methode te stoppen?’
Tijdens het onderzoeken van de blauwe zones hebben we gelijkenissen bevonden, deze gelijkenissen noemen we de ‘Power 9”. De Power 9 bestaan uit:
Natuurlijk bewegen: ’s Werelds langstlevende mensen rennen geen marathons en hangen niet aan de gewichten. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend aanzet tot beweging zonder hierbij na te denken. Ze hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het huishouden of tuinieren.
Een doel hebben: De Okinawanen noemen het “Ikigai” en de mensen uit Costa Rica noemen het “plan de vida”. Wakker worden en een doel hebben kan je levensverwachting met zeven jaar verhogen!
Gas terug nemen: Zelfs mensen in de blauwe zones ervaren stress. Stress kan leiden tot chronische ontstekingen. In Okinawa wordt er elke dag stilgestaan bij de voorouders en in Sardinië hebben ze happy hour.
De 80% regel: “Hara Hachi bu” In Okinawa worden ze er aan herinnert om te stoppen met eten wanneer je maag voor 80% vol zit. De 20% tussen het hongergevoel en vol zitten kan nét het verschil maken met afvallen of juist aankomen.
Bonen: Het planten en eten van alle soorten bonen zoals tuinbonen, sojabonen, zwarte bonen en linzen zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slecht een aantal keer per maand gegeten in kleine porties.
Wijn: Alcohol wordt vaak maar met mate genuttigd De truc is om 1 á 2 glazen per dag te drinken. En nee, je mag niet 14 wijntjes opsparen voor het weekend!
Geloof: Slecht vijf van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap, ongeacht het geloof.
Geliefdes eerst: Opa’s en oma’s worden in huis genomen of wonen in de buurt. Ze zijn trouw aan hun levenspartner en er wordt veel tijd en liefde geïnvesteerd in de kinderen.
De juiste omgeving: ’s Werelds langstlevende mensen kiezen ervoor of zijn geboren in een sociale gemeenschap die gezonde gewoontes stimuleert.
‘Welke van deze gewoontes heeft jou het meest geïnspireerd?’
Het hebben van een doel heeft mij het meest geraakt omdat dit zo krachtig is. Waar wij in onze vrije tijd een beetje relaxen of een potje golf spelen voelen zij zich verantwoordelijk. Ze helpen bij het opvoeden van de kinderen en ondersteunen de samenleving.
Nederland bestaat voornamelijk uit regen (véél regen), gehaaste mensen en een hoog stressniveau, dit is zo een beetje het tegenovergestelde van de blauwe zones. Hoe is het mogelijk om de Blue zones-methode toe te passen in zo een omgeving?
Hoewel de meerderheid van de blauwe zones die we ontdekt hebben bestaan uit een tropisch klimaat is het nog steeds mogelijk om een gezonde omgeving te creëren. Begin met je thuisbasis, zorg dat de huishoudelijke taken beweging stimuleert: loop de trap op en neer om de was te brengen, en gebruik handgerij in de keuken. Maak daarnaast ook ruimte om te ontspannen na een lange dag. Neem je eigen gezonde lunch mee, zet een grote fruitschaal op tafel en verstop zoetigheid in de kast. Wanneer je thuis en op het werk begint met gezonde gewoontes zal een lange levensduur volgen.
‘Dus nadat we de Blue zones-methode hebben gevolgd, worden we 110?’
Wanneer je boven de 100 uit wilt komen moet je de genetische loterij hebben gewonnen. Toch geloof ik er sterk in dat het volgen van deze methode de kans op een gezond en gelukkig leven zal verhogen. Naast de gezonde voedingskeuze wil ik mensen ook laten zien hoe ze hun omgeving zo in kunnen richten dat een gezonde keuze haast onvermijdelijk is.
De Blue zones-methode is eenvoudig hier te bestellen, of bij Kosmos Uitgevers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
12 juni 2014
Frisse juice
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
26 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –