Deze week is er eindelijk weer een zonnetje voorspeld! Lees hier waarom de zon zo goed is voor je gezondheid.

Eindelijk kunnen we lekker van de zon genieten! In de zon zitten is niet alleen heerlijk ontspannend, het is ook nog eens goed voor onze gezondheid. We hebben zonlicht hard nodig voor de aanmaak van vitamine D. Er kleven echter ook twee nadelen aan in de zon zitten: het bevordert huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Verstandig zonnen is dus essentieel, maar wat is verstandig zonnen dan precies?

Vitamine D

Vitamine D is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze vitamine niet alleen ons immuunsysteem versterkt maar ons ook beschermt tegen onder andere hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Via onze voeding krijgen we echter maar heel weinig vitamine D binnen, zelfs als je heel gezond en gevarieerd eet. Daarom is het belangrijk om toch af en toe in de zon te gaan zitten, maar wel op een verstandige manier.

Wat is veilig zonnen?

Veilig zonnen doe je door maximaal vijf tot vijftien minuten onbeschermd in de zon te zitten. Door je huid niet in te smeren met zonnebrandcrème krijgt je lichaam voldoende gelegenheid om zonlicht om te zetten in vitamine D. Zodra je huid een rode gloed krijgt (dit kan al na een paar minuten gebeuren, afhankelijk van je huidtype) is het belangrijk om direct uit de zon te gaan, zonbedekkende kleding aan te doen en een hoedje met brede rand te dragen of je huid in te smeren met een zonnebrandcrème op natuurlijke basis.

Natuurlijke ingrediënten

Kies bij voorkeur met een zonnebrandcrème die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat, zoals astaxantine, vitamine A en E (bevatten huidbeschermende antioxidanten), zinkoxide en titaniumdioxide (deze beschermen zeer krachtig tegen schadelijke uv-straling). Vermijd zonnebrandcrèmes die toxische of zelfs kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals octinoxate, oxybenzone, octocrylene en ensulizole.

Een jonge strakke huid behouden

Voor een jonge en strakke huid is het zaak om je huid van binnenuit goed te verzorgen. Je gaat DNA-beschadigingen als gevolg van zonlicht tegen door een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende antioxidantrijke voeding en omega 3-vetten. Dit is daarnaast ook de beste verzorging van je huid. Voorbeelden van antioxidantrijke voeding zijn groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Omega 3-vetten zitten vooral in vis, krillolie, bonen en walnoten.

Kokosolie

Na het zonnen kun je het beste huidverzorgingsproducten op natuurlijke basis gebruiken, want deze bevatten allerlei verzorgende stoffen die snel door de huid worden opgenomen en de huid soepel en stralend houden. Kies bijvoorbeeld een aftersun die aloë vera of kokosolie bevat, of smeer pure kokosolie of olijfolie rechtstreeks op je huid.

En vergeet vooral niet genieten!

Tekst: Jesse van der Velde voor VIVONLINE

Lees hier ook onze tips voor het SOS reistasje, als je nog op vakantie gaat.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten