Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
29 december 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –