Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
9 juni 2016
Rode linzensoep
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
6 november 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –