Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
11 december 2014
Sporttrends 2015
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
9 april 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –