Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
8 september 2015
Healthy Kids
8 mei 2014
Mom in shape
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
5 maart 2016
Ultiem geluk
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
3 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –