Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
28 oktober 2014
Eetdagboek review
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
27 juli 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –