Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
25 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –