Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
13 augustus 2015
Homemade Hummus
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
22 mei 2015
Smaak en kleuren
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
1 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –