Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
31 juli 2014
A kiwi a day…
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
29 december 2017
De anti-kater pil
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
6 september 2016
Keltisch zeezout
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
4 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –