Dat we vetten nodig hebben, weten we allemaal. Vetten zijn een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vetzuren hebben onder andere als functie dat ze de cellen beschermen tegen indringers. Ook blijven vetten langer in de maag, waardoor vetten ons een verzadigd gevoel geven. Menig voedingsdeskundige is er van overtuigd dat wij vetten nodig hebben. Ondanks dat we het nodig hebben, eten velen van ons er niet genoeg van. Hieronder staan 5 tekenen die aangeven dat je niet genoeg gezonde vetten eet.

5 tekenen dat je niet genoeg gezonde vetten eet

Je maakt in de ochtend een smoothie met fruit, amandelmelk, eiwitpoeder en groenten.
Dit is zeker een gezond ontbijt en bevat goede voedingsstoffen. Toch mist er een belangrijk onderdeel: vet. Vetten bevatten vetoplosbare vitamines die erg belangrijk zijn voor je lichaam. Ook zorgen vetten voor een verzadigd gevoel, omdat het langer in de maag blijft. Dus als je vlak na deze smoothie zonder vetten alweer honger krijgt, is dat niet zo gek.

Tip: strooi wat noten of zaden over je smoothie, voeg wat volle yoghurt toe of neem naast je smoothie een speltbroodje met boter en notenpasta.

Voor je omega-3 eet je alleen walnoten, chiazaad, hennepzaad etc.
Ze zijn zeker een goede bron van omega-3 vetzuren. Maar voornamelijk van één type omega-3 vetzuur: ALA. Ons lichaam moet ALA omzetten naar EPA en DHA om zo het totale pakketje omega-3 binnen te krijgen. Ons lichaam is alleen niet zo efficiënt met deze omzetting en komt dus EPA en DHA tekort.

Tip: eet voldoende vis! Deze zijn een bron van EPA en DHA.

Je wordt misselijk na het nemen van je dagelijkse dosis vitamines.
Er zijn veel verschillende redenen waardoor je je misselijk kan voelen na het nemen van je vitamines. Eén reden is bijvoorbeeld dat je ze inneemt op een lege maag. En zoals jullie nu weten, vet blijft wat langer in de maag. Daarnaast hebben de vet-oplosbare vitaminen (A,D,E en K) vet nodig om opgenomen te worden in het lichaam.

Tip: neem je dosis vitamines na een maaltijd met voldoende vetten

Je hebt last van een middagdipje.
We kennen dit allemaal wel: het middagdipje. Rond een uurtje of 3 ’s middags verlang je naar een energieboost om je laatste werk nog even af te maken. Na de lunch en net voor het avondeten is ook een lange tijd. De oorzaak hiervan is dat de lunch niet genoeg gezonde vetten bevat.

Tip: om deze dip te voorkomen, is het aan te raden om aan je lunch wat noten, olijfolie, avocado of eieren toe te voegen.

Je ondergaat extreme stemmingswisselingen
Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren de stemmingswisselingen kunnen verzwakken. Dus je zou dan meer omega-3 vetzuren moeten eten. Dat is ook zo, maar dat kan niet zomaar. Omega 6 hindert de opname van omega-3 vetzuren in het lichaam. Wanneer je meer omega-3 vetzuren eet en minder omega 6, zal omega-3 effectiever werken. Omega 6 zit vooral in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie.

 

 

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline
Bron: mindbodygreen.com

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten