Suzanne Poot (health coach en auteur) weet als geen ander wat rauwe voeding met je doet. Door het veranderen van haar lifestyle heeft ze onder andere haar vermoeidheid overwonnen en is ze nu een stralende vrouw die krachtig in het leven staat. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Rauw, Naakt en Gezond’. Daar wil VivOnline.nl natuurlijk meer over weten! We hebben Suzanne daarom 7 vragen voorgelegd.
1) Hoe begon jouw zoektocht naar gezondheid?
“Jarenlang voelde ik mij niet goed. Ik had vaak last van mijn darmen, hoofdpijn, had een bedompt gevoel in mijn hoofd en was vaak moe. Ik vond het niet normaal dat ik, een jonge vrouw, niet fit was en liet me meerdere keren onderzoeken. De doctoren konden niets vinden. Toen mijn hond ziek was en ik met hem naar de dierenarts ging, was de eerste vraag: “weet geef jij je hond te eten?” Toen viel bij mij het kwartje. Mij was nooit gevraagd wat ik at! Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in voeding en natuurlijk leven.”
2) Wat heeft deze zoektocht je opgeleverd?
“Er ging een wereld voor me open! Ik besefte hoe onwetend ik al die tijd was geweest en hoe ‘slecht’ ik at. De afgelopen 60 jaar is onze voeding enorm veranderd en ongemerkt zijn we bijna allemaal verslaafd geraakt aan suiker, zout, vet en diverse e-nummers. Dit staat ver af van pure, nutriëntenrijke voeding, terwijl ons lichaam dit juist zo hard nodig heeft!
Ik was boos en teleurgesteld in de fabrikanten, maar ook in de politiek. Dat die rommel in ons eten toegestaan wordt. Ik ging er altijd vanuit dat als iets slecht is, dit wel verboden zou zijn. Hoe naïef kon ik zijn! Het erge vind ik dat veel mensen dit niet weten of willen weten. Ze eten deze rommel en geven het aan hun kinderen, met alle gevolgen van dien. In Nederland zijn 2 miljoen mensen chronisch moe en 5 miljoen mensen chronisch ziek. Het opvallende is dat veel mensen denken dat ze daar zelf niet verantwoordelijk voor zijn en dat voeding daar geen invloed op heeft. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste ziektes en klachten hebben te maken met eet- en leefstijl. Ons lijf zit prachtig in elkaar, maar we moeten het wel goed verzorgen!
Toen ik over het Hippocrates Health Institute in Amerika las, waar de afgelopen zestig jaar bijna 400.000 mensen met de meest uiteenlopende ziektes zijn geweest, wilde ik zelf ervaren wat daar gebeurt. Ik ben er heen gevlogen en heb het ‘Life Change Program’ gevolgd.”
3) Wat is het Hippocrates Health Institute precies?
“Het Hippocrates Health Institute (HHI) is een van de meest vooraanstaande gezondheidsinstituten ter wereld. Het is eigenlijk een subtropisch vakantie oord in Florida, maar dan gericht op natuurlijke gezondheid en educatie. Je eet daar 100% rauw en plantaardig, drinkt veel groentesappen en tarwegrassap en volgt een uitgebreid programma waardoor je lichaam gaat ontgiften en aangesproken wordt op het krachtige zelfhelende vermogen.”
4) Waarom heb je het boek ‘Rauw, Naakt en Gezond’ geschreven?
“Tijdens mijn eerste verblijf in het HHI merkte ik wat rauwe, plantaardige voeding en het hele programma met mij deed. Zowel lichamelijk als geestelijk! In het begin was het best afzien zonder suiker en chips. Ik ging enorm ontgiften en voelde mij verre van prettig. Na een dag of 10 ging het steeds beter en na 21 dagen was ik een compleet ander mens. Ik voelde mij topfit!
Ook ontmoette ik daar veel mensen met ernstige gezondheidsuitdagingen, waaronder kanker. Ik zag dat ze ontzettend veel baat hadden bij deze manier van eten en leven. Sommige mensen waren opgegeven door de Westerse geneeskunde en bloeiden daar weer op. Ik ken mensen die zichzelf hebben genezen door hun eet- en leefstijl om te gooien. Als ik een ding geleerd hebt, dan is het wel hoe ongekend krachtig ons lichaam en onze geest zijn!
Eenmaal thuis wilde ik mijn verhaal met zoveel mogelijk mensen delen. Een jaar later was mijn boek ‘Rauw, naakt en gezond’ een feit. Inmiddels is mijn boek in het Engels vertaald en wordt ‘Raw, naked and healthy’ in 17 landen verkocht.”
5) Eet je 100% rauw?
“Mijn antwoord is ja en nee. In de zomer eet ik 100% rauw. In de herfst en winter neem ik af en toe wat warm voedsel. Van wat ik dan op een dag eet, is 75% rauw.”
6) Kan je een voorbeeld geven van wat jij op een dag eet?
“Ik start mijn dag met een shot vers tarwegrassap. Daarna maak ik een groene biologische groentesap (met mijn slowjuicer) van komkommer, bleekselderij en kiemen. Deze twee drankjes zijn de kickstarter van mijn dag! Soms maak ik ook nog een ontbijtje van verse amandelmelk met havervlokken, chiazaad, banaan en kaneel. In de middag eet ik een paar crackers met veganistische spread, kiemen en rauwkost. In de avond neem ik een grote salade met kiemen of wat gewokte of gestoomde groentes. Soms voeg ik wat noten toe aan mijn salade of een notenburger die ik maak in de droogoven. Als tussendoortje neem ik soms wat (gedroogd) fruit, rauwe chocolade of een handje zaden of noten.”
7) Heb je wat quick wins voor de lezers?
“Wanneer je iets eet, voel dan wat het met je doet. Geeft het energie of word je er juist moe van? Word je bewust van wat voeding met je doet. Zo neem je jouw gezondheid meer in eigen hand. Eet wat minder en drink elke dag een groene groentesap. Voeg daarnaast (meer) rauwe groentes en vooral kiemgroente aan je maaltijden toe.”
Wil jij het boek ‘Rauw, Naakt en Gezond’ winnen?
Suzanne geeft twee van haar boeken weg! Wil jij er een winnen? Laat ons dan op Facebook weten waarom jij het boek zou willen lezen, en dan sturen we maandag 8 februari voor 12.00 de winnaars persoonlijk een berichtje. Wie weet ben jij een van de gelukkigen!
Meer weten over Suzanne Poot?
Kijk op www.rauwnaaktengezond.nl en doe gratis mee met de Juice Challenge
Het boek is hier online te bestellen!
Tekst: Suzanne Tiemessen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
16 maart 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –