Suzanne Poot (health coach en auteur) weet als geen ander wat rauwe voeding met je doet. Door het veranderen van haar lifestyle heeft ze onder andere haar vermoeidheid overwonnen en is ze nu een stralende vrouw die krachtig in het leven staat. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Rauw, Naakt en Gezond’. Daar wil VivOnline.nl natuurlijk meer over weten! We hebben Suzanne daarom 7 vragen voorgelegd.
1) Hoe begon jouw zoektocht naar gezondheid?
“Jarenlang voelde ik mij niet goed. Ik had vaak last van mijn darmen, hoofdpijn, had een bedompt gevoel in mijn hoofd en was vaak moe. Ik vond het niet normaal dat ik, een jonge vrouw, niet fit was en liet me meerdere keren onderzoeken. De doctoren konden niets vinden. Toen mijn hond ziek was en ik met hem naar de dierenarts ging, was de eerste vraag: “weet geef jij je hond te eten?” Toen viel bij mij het kwartje. Mij was nooit gevraagd wat ik at! Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in voeding en natuurlijk leven.”
2) Wat heeft deze zoektocht je opgeleverd?
“Er ging een wereld voor me open! Ik besefte hoe onwetend ik al die tijd was geweest en hoe ‘slecht’ ik at. De afgelopen 60 jaar is onze voeding enorm veranderd en ongemerkt zijn we bijna allemaal verslaafd geraakt aan suiker, zout, vet en diverse e-nummers. Dit staat ver af van pure, nutriëntenrijke voeding, terwijl ons lichaam dit juist zo hard nodig heeft!
Ik was boos en teleurgesteld in de fabrikanten, maar ook in de politiek. Dat die rommel in ons eten toegestaan wordt. Ik ging er altijd vanuit dat als iets slecht is, dit wel verboden zou zijn. Hoe naïef kon ik zijn! Het erge vind ik dat veel mensen dit niet weten of willen weten. Ze eten deze rommel en geven het aan hun kinderen, met alle gevolgen van dien. In Nederland zijn 2 miljoen mensen chronisch moe en 5 miljoen mensen chronisch ziek. Het opvallende is dat veel mensen denken dat ze daar zelf niet verantwoordelijk voor zijn en dat voeding daar geen invloed op heeft. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste ziektes en klachten hebben te maken met eet- en leefstijl. Ons lijf zit prachtig in elkaar, maar we moeten het wel goed verzorgen!
Toen ik over het Hippocrates Health Institute in Amerika las, waar de afgelopen zestig jaar bijna 400.000 mensen met de meest uiteenlopende ziektes zijn geweest, wilde ik zelf ervaren wat daar gebeurt. Ik ben er heen gevlogen en heb het ‘Life Change Program’ gevolgd.”
3) Wat is het Hippocrates Health Institute precies?
“Het Hippocrates Health Institute (HHI) is een van de meest vooraanstaande gezondheidsinstituten ter wereld. Het is eigenlijk een subtropisch vakantie oord in Florida, maar dan gericht op natuurlijke gezondheid en educatie. Je eet daar 100% rauw en plantaardig, drinkt veel groentesappen en tarwegrassap en volgt een uitgebreid programma waardoor je lichaam gaat ontgiften en aangesproken wordt op het krachtige zelfhelende vermogen.”
4) Waarom heb je het boek ‘Rauw, Naakt en Gezond’ geschreven?
“Tijdens mijn eerste verblijf in het HHI merkte ik wat rauwe, plantaardige voeding en het hele programma met mij deed. Zowel lichamelijk als geestelijk! In het begin was het best afzien zonder suiker en chips. Ik ging enorm ontgiften en voelde mij verre van prettig. Na een dag of 10 ging het steeds beter en na 21 dagen was ik een compleet ander mens. Ik voelde mij topfit!
Ook ontmoette ik daar veel mensen met ernstige gezondheidsuitdagingen, waaronder kanker. Ik zag dat ze ontzettend veel baat hadden bij deze manier van eten en leven. Sommige mensen waren opgegeven door de Westerse geneeskunde en bloeiden daar weer op. Ik ken mensen die zichzelf hebben genezen door hun eet- en leefstijl om te gooien. Als ik een ding geleerd hebt, dan is het wel hoe ongekend krachtig ons lichaam en onze geest zijn!
Eenmaal thuis wilde ik mijn verhaal met zoveel mogelijk mensen delen. Een jaar later was mijn boek ‘Rauw, naakt en gezond’ een feit. Inmiddels is mijn boek in het Engels vertaald en wordt ‘Raw, naked and healthy’ in 17 landen verkocht.”
5) Eet je 100% rauw?
“Mijn antwoord is ja en nee. In de zomer eet ik 100% rauw. In de herfst en winter neem ik af en toe wat warm voedsel. Van wat ik dan op een dag eet, is 75% rauw.”
6) Kan je een voorbeeld geven van wat jij op een dag eet?
“Ik start mijn dag met een shot vers tarwegrassap. Daarna maak ik een groene biologische groentesap (met mijn slowjuicer) van komkommer, bleekselderij en kiemen. Deze twee drankjes zijn de kickstarter van mijn dag! Soms maak ik ook nog een ontbijtje van verse amandelmelk met havervlokken, chiazaad, banaan en kaneel. In de middag eet ik een paar crackers met veganistische spread, kiemen en rauwkost. In de avond neem ik een grote salade met kiemen of wat gewokte of gestoomde groentes. Soms voeg ik wat noten toe aan mijn salade of een notenburger die ik maak in de droogoven. Als tussendoortje neem ik soms wat (gedroogd) fruit, rauwe chocolade of een handje zaden of noten.”
7) Heb je wat quick wins voor de lezers?
“Wanneer je iets eet, voel dan wat het met je doet. Geeft het energie of word je er juist moe van? Word je bewust van wat voeding met je doet. Zo neem je jouw gezondheid meer in eigen hand. Eet wat minder en drink elke dag een groene groentesap. Voeg daarnaast (meer) rauwe groentes en vooral kiemgroente aan je maaltijden toe.”
Wil jij het boek ‘Rauw, Naakt en Gezond’ winnen?
Suzanne geeft twee van haar boeken weg! Wil jij er een winnen? Laat ons dan op Facebook weten waarom jij het boek zou willen lezen, en dan sturen we maandag 8 februari voor 12.00 de winnaars persoonlijk een berichtje. Wie weet ben jij een van de gelukkigen!
Meer weten over Suzanne Poot?
Kijk op www.rauwnaaktengezond.nl en doe gratis mee met de Juice Challenge
Het boek is hier online te bestellen!
Tekst: Suzanne Tiemessen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
13 oktober 2018
Sushi omelet
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 december 2014
Foodtrends 2015
12 januari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –