Dadels: sinds een paar jaar zijn ze weer razend populair. Vooral om te gebruiken door je bananenbrood, gezonde snackrepen en gewoon om te eten als gezond tussendoortje. Het mooie is dat ze niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Dat eet toch wat fijner.

Toch moet je er ook weer niet teveel van eten, want ze zijn nou eenmaal zoet en bevatten behoorlijk wat calorieën. Hoe gezond zijn dadels nou precies en hoe kan je ze het beste gebruiken in je gezonde voedingspatroon?

Dadels zijn heel voedzaam

Je zou het misschien niet verwachten, maar dadels bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen en zijn een goede bron van vezels. In het westen gebruiken we ze vooral in gedroogde vorm, wat er wel voor zorgt dat ze wat meer koolhydraten en calorieën en minder eiwitten bevatten.

En vooral die vezels in dadels zijn belangrijk voor je gezondheid. Vezels bevorderen een regelmatige stoelgang en voorkomen zo obstipatie. Verder vertragen ze de spijsvertering wat voorkomt dat je snelle pieken en dalen krijgt in de bloedsuikerspiegel nadat je hebt gegeten. Hierdoor heb je langdurig energie en een stabiele bloedsuikerspiegel maakt afslanken gemakkelijker.

Ze bevatten veel antioxidanten

Meer dan in ander gedroogd fruit zitten er in dadels verschillende soorten antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde chronische ziektes.

De drie antioxidanten met de krachtigste uitwerking zijn:

  1. Flavonoïden kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en verlagen mogelijk ook het risico op diabetes, de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker.
  2. Carotenoïden bevorderen de gezondheid van het hart en verminderen mogelijk ook het risico op oogaandoeningen.
  3. Fenolzuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verlaagt mogelijk ook het risico op kanker en hartziekte.

Dadels kunnen de gezondheid van de hersenen bevorderen

Uit studies met dieren is gebleken dat het eten van dadels ontstekingsindicatoren kunnen verlagen en de vorming van plaques in de hersenen kunnen tegengaan, wat belangrijk is om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

Ook bleek uit dierenstudies dat muizen die dadels hadden gegeten een beduidend beter geheugen en leervermogen hadden en minder angst vertoonden. Dit wordt toegeschreven aan de grote hoeveelheid antioxidanten in dadels, die ontstekingen verminderen. Er is nog wel onderzoek met mensen nodig om dit alles te bevestigen.

Ze kunnen een natuurlijke bevalling bevorderen

Wat een grappig weetje over dadels is, dat enkele studies hebben uitgewezen dat het eten van circa 70 gram (zes dadels) per dag gedurende de laatste weken van de zwangerschap helpt om de ontsluiting op een natuurlijke manier op gang te laten komen en de duur van de bevalling te verkorten. Bovendien lijken weeën er door verlicht te worden.

Ook hier is nog meer onderzoek voor nodig om genoemde effecten te bevestigen, maar baat het niet dan schaadt het niet. Sowieso heerlijk om elke dag een aantal dadels te eten als je behoefte hebt aan zoetigheid in die laatste paar weken van je zwangerschap.

Dadels zijn een uitstekende natuurlijke zoetstof

Dadels bevatten fructose, een natuurlijke suikersoort. Ze vormen derhalve een geweldige gezonde vervanger voor de veelgebruikte maar ongezonde witte suiker. De beste manier om de witte suiker te vervangen is door het maken van dadelpasta in een verhouding van 1:1. Bedenk wel dat ze veel calorieën bevatten gebruik ze daarom altijd met mate, zeker wanneer je af wilt vallen.

Eenvoudig toe te voegen aan je eetpatroon

Ze zijn heerlijk zo als gezonde snack, maar je kunt ze ook gebruiken in allerlei gerechten. Zo zijn ze lekker om te combineren met zachte kaas, amandelen en notenboter. Doordat ze zo plakkerig zijn kan je ze ook goed gebruiken als bindmiddel, bijvoorbeeld bij het bakken van koekjes. Samen met noten en zaden kan je er verrukkelijke en gezonde snackrepen en energieballen van maken. Verder kan je er sauzen mee zoeten. Stop je ze in de blender dan kan je er de heerlijkste smoothies en havermout creaties mee maken.

Kortom: dadels zijn multifunctioneel te gebruiken in een gezond voedingspatroon. Het is een goede gewoonte om regelmatig een dadel te nemen. Dat is geen straf want ze smaken heerlijk en zijn super gezond, een perfecte combinatie, toch?

Nou, niet helemaal, want gedroogde dadels bevatten veel calorieën dus let erop dat je er niet teveel van gebruikt. Zolang je je houdt aan de regel ‘Geniet maar met mate’ kan je profiteren van alle gezondheidsvoordelen die dadels bieden. Ze passen binnen de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet waardoor je ze met mate ook prima kunt gebruiken als je af wilt vallen of diabetes hebt.

Tip!  Maak dadels nog gezonder met walnoten. De suikers worden langzamer opgenomen als er een beetje goede vetten bij gegeten worden. Daarnaast zijn walnoten een ware superfood.

tekst; Jasper Alblas

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten