Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.
Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.
1. Lage bloedsuiker
Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
2. Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
3. Stress
Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.
4. Gewoonte
Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal.
5. Tijd van de maand
Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.
Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
11 december 2014
Sporttrends 2015
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
22 mei 2015
Smaak en kleuren
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
29 juni 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –