Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.
Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.
1. Lage bloedsuiker
Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
2. Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
3. Stress
Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.
4. Gewoonte
Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal.
5. Tijd van de maand
Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.
Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
10 november 2015
Viv Health Event
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
16 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –