Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
13 oktober 2018
Sushi omelet
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
17 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –