Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
10 juni 2015
SLA: het kookboek
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
13 november 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –