Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
28 mei 2014
Bloemkool pizza
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
12 maart 2015
Insecten als snack
21 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –