Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
3 december 2015
Ontgif je groenten
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
19 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –