Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
15 februari 2017
FRIET
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
28 oktober 2014
Eetdagboek review
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
16 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –