Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
10 juli 2015
Voeding met Viv
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
3 december 2015
Ontgif je groenten
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
12 december 2014
15 foods voor 2015
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
2 oktober 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –