Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
3 september 2015
Gezonde chocopasta
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
25 maart 2014
Presentatie coaching
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
23 oktober 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –